Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов е внесъл в парламента питане към министъра на туризма Николина Ангелкова, свързано със защитените плажове. Славов иска да знае дали е възможно броят на защитените плажове като Иракли, Корал и Карадере да се увеличи. Според Славов такива плажове биха могли да бъдат Бутамята, Липите и други край Шабла.

"Включването им към категорията на плажовете за природосъобразен туризъм, при които не се допуска отдаване под наем/концесиониране и развиване на търговска дейност ще защити и тези последни кътчета природа от набезите на недобросъвестни лица, които навлизат с колите си върху тях, включително, унищожавайки дюни, или пък замърсявайки ги безогледно".

Това отбелязва Славов в своя въпрос.

Граждани са сезирали Министерството на туризма, че плажът на Шабла е силно замърсен, което вреди на морето и неговите обитатели. Подобно е и положението на плажа "Велека" край Синеморец. От министерството първоначално са обяснили, че боклукът на Шабла не е техен проблем, но по-късно са изпратили екип за проверка.