Турция издаде заповед за арест на футболната легенда Хакан Шюкюр, предаде БГНЕС.

Причина е евентуалното му участие в опита за преврат на 15 юли, твърди Анадолската агенция.

Баща му Селмет е задържан днес в джамия в град Адапазаръ, провинция Сакария, съобщи в. "Хюриет". Спортистът се намира от година насам в САЩ заедно с жена си и трите осиновени от тях деца.

Шюкюр (44 г.) е заподозрян от прокуратурата, че е свързан с движението "Хизмет" на живеещия в САЩ опозиционен ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Властите обвиняват Гюлен, че е главен вдъхновител на метежа.

Хакан Шюкюр и семейството му са напуснали Турция миналата година. През юни стана ясно, че знаменитият футболист ще бъде съден за обида срещу турския президент Реджеп Ердоган. Шюкюр е сред хилядите, които попадат под ударите на съда, заради спорни обвинения, че са обидили турския лидер.

Футболистът е на мушката заради коментар в туитър от февруари 2015 г., в който обвинява Ердоган в кражба, макар и да не използвал директно името на президента. Прокуратурата поиска 4 години затвор за него.

По-късно днес съд в провинция Сакария постанови да бъдат конфискувани имоти на Хакан и Селмет Шюкюр на обща стойност 200 милиона лири (60,6 милона евро). Причина за мярката е, че и двамата според магистратите са финансирали организацията "Хизмет" на Гюлен, която Анкара смята за терористична.

Установено било, че семейство Шюкюр притежава големи имоти в градовете Адапазаръ, Сапанджа, Сакария, Анталия, Бодрум и в истанбулските квартали Бакъркьой, Бешикташ и Бююкчекмедже. Те имат големи площи земя в кандъра. Отделно Селмет Шюкюр построил луксозни вили върху имот от 10 декара в Сакария.

Хакан Шюкюр пък бил собственик на училище, което било затворено при предишно разследване. Предполага се, че то било финансирано от Гюлен.

Хакан Шюкюр е една от най-големите звезди в историята на турския футбол. С истанбулския гранд "Галатасарай" той спечели Купата на УЕФА през 2000 г. Две години по-късно вкара най-бързия гол в историята на световните първенства по футбол. В 10-ата секунда на мача за трето място Шюкюр откри резултата срещу домакините от Южна Корея. Отборът на Турция победи с 3:2 и спечели бронзовите си медали.

Шюкюр игра за кратко и в италианските "Торино", "Интер" и "Парма", но не постигна с тях никакви успехи.

Шюкюр се превърна в кошмар за българския ЦСКА. През есента на 2003 г. "армейците" и "Галатасарай" играха квалификации за влизане в Шампионската лига. Турският тим взе две лесни победи с по 3:0, като Шюкюр вкара по един гол и в двата мача.

След като спря с футбола, той влезе в политиката. През 2011 г. бе избран за депутат от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган.

През 2013 г. обаче Шюкюр се отказа от мястото си заради разследване за корупция срещу Ердоган и приближените му. По-късно футболистът се присъедини към кръвния враг на Ердоган - Фетхуллах Гюлен.