Когато четете тези думи, в Крим в психиатрична болница умира човек, който изобщо не трябва да бъде там. Името му е Илми Умеров, той е на 59 години и е активен участник на националното движение на кримските татари, заместник-председател на Меджлиса (парламента на кримските татари – б.р.), бивш кмет на Бахчисарaйския район в Крим. Той е психически здрав и е вкаран в психиатрична болница заради убежденията си и твърдата си позиция, че Крим, анексиран от Русия през 2014 г., е част от Украйна.

На 12 май 2016 г. Илми Умеров беше задържан по подозрение в отправяне на публични призиви и действия, насочени към промяна на териториалната цялост на Руската федерация – за изразено мнение в ефира на телевизионния канал ATR през март 2016 г. Заради здравословното му състояние – той страда от болестта на Паркинсон, също така има хипертония и диабет – Умеров беше освободен под гаранция, с условие за неразкриване на материалите по наказателното дело.

След няколко съдебни заседания "прокурор" поиска провеждане на психиатрична експертиза на обвиняемия. На 11 август по време на съдебното заседание се влоши здравословното състояние на Илми Умеров, беше диагностицирано прединфарктно състояние, и той беше хоспитализиран директно от съда. Въпреки това съдът се разпореди за провеждането на психиатрична експертиза. На 18 август, въпреки лошото му здравословно състояние и липса на решение по обжалване на психиатричната експертиза, Умеров принудително беше отведен в психиатрична болница №1 на град Симферопол в девето отделение на стационарната съдебно-психиатрична експертиза за лица, които не са под арест.

На 21 август роднините на Илми Умеров съобщиха за сериозно влошаване на здравословното му състояние. Той има хипертонична криза, имаа признаци на хипогликемичен шок, не му се предоставя необходимата медицинска помощ и лекарства. Условията в самата болница са незадоволителни.

Действията на Руската федерация по отношение на Илми Умеров са незаконни и нарушават нормите на международното право.

Ние изискваме от властите на Руската федерация:

• 1. Да бъде освободен Илми Умеров възможно най-скоро.

• 2. Незабавно да бъде осигурен достъп до качествено медицинско обслужване.

• 3. Да бъдат снети обвиненията срещу него и да бъде закрито наказателното дело.

• 4. Да бъдат допуснати международни независими наблюдатели на територията на Крим.

Обръщаме се към международните партньори с молба:

Да бъде оказан натиск върху РФ с цел придържане към горепосочените изисквания.

Активно да се наблюдава състоянието на Илми Умеров и да се упражнява натиск чрез наличните механизми за неговото освобождаване.

Да се изисква достъп на независими наблюдатели на територията на Крим и да бъдат допуснати наблюдатели при Илми Умеров.

---------

* Призивът е разпространен от посолството на Украйна в България. Препечатваме го с малки съкращения от профила на дипломатическата мисия във фейсбук.