"В годините на прехода допуснахме много грешки, но и направихме правилен цивилизационен избор – да бъдем достоен член в Европейския съюз и НАТО. Не е тайна за никого, че днес в България расте броят на политиците, желаещи да отклонят страната от курса на евро-атлантическото развитие, който аз като президент следвам безкомпромисно и посветено, защото дълбоко вярвам, че това е верният път. Защото посоката за европейското развитие на България, защото националният идеал на българите за "чиста и свята република", чийто съвременен прочит за всички нас означава демокрация от европейски тип и изграждане на социалноотговорна, а не олигархична икономика, защото и посоката, и идеалът са зададени от Левски, от Ботев, от Раковски и плеяда български национални герои и будители. На тази посока трябва да се посветим, тази посока трябва да се отстоява от всеки политик, от всеки гражданин, от всеки претендиращ да бъде патриот, да действа националноотговорно".

Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си при откриването на учебната година във военната академия "Г.С. Раковски" в София. Той призова всички кандидати в предстоящата президентска кампания да се определят къде стоят ценностно и да поемат конкретни ангажименти за това как ще отстояват евроатлантическите ценности.

"Защото чухме не един политик от не една трибуна да зададе въпроса какви са тези евроатлантически ценности. Да ги кажем ясно. Евро-атлантическите ценности са мир, демокрация, върховенство на закона. Някой да има нещо против това? Някой да излезе открито и да каже евроатлантическите ценности са по-различни от нашия национален идеал. Нашият национален идеал е идеал за мир, за върховенство на закона, за човешки права и свободи. Това са евроатлантическите ценности", заяви Плевнелиев.

И допълни, че днес много "прогресивно мислещи политици" подкрепят идеята за повече интеграция и съвместимост в европейската отбрана, за споделяне на общи ресурси, общи тренировки, общо закупуване на техника, добрите европейски идеи за обединяване и споделяне, както и за изграждане на способности чрез инициативата "Рамкова държава".

Президентът заяви, че членството в ЕС и НАТО е фундамент на демократичното развитие на страната. А мисиите и задачите на въоръжените сили и приоритетите на отбранителната политика са неразривно свързани с националния интерес.

"Светът изгуби своя баланс. Ще отнеме доста време, докато бъде създаден нов устойчив световен ред. Намираме се в преходен период от един световен ред, създаден с усилията на поколения визионери, големи политици в Европа след края на най-разрушителната Втора световна война. Един световен ред, който изгубихме, към нов устойчив световен ред в един много различен глобализиран многополюсен свят, който тепърва трябва да създадем", каза Плевнелиев.

Според него за съжаление някои световни и европейски лидери разсъждават с категориите и "реалполитиката" от XIX в.  - "геополитически сфери на влияние, баланс на силите, агресивен национализъм, преначертаване на граници, и то в Европа, със сила, върховенство на интересите, а не на правото".

"За тези лидери и важно да спечелят геополитическата игра, а не човешките права и върховенството на закона", каза Плевнелиев.

И допълни, че ние вярваме в съвсем друга Европа - на достойнството и равноправието между всички държави, независимо колко големи, малки, силни и слаби са те.

"Европа на върховенството на закона, а не на силата и на интереса. Днес има огромен риск какви принципи ще подкрепим, коя Европа ще изберем – Европа от 19 век или Европа от 21 век. Прогресивното човечество трябва да се противопостави решително на реалполитиката, защото това е една цинична политика, която доведе до две световни войни, до Холокоста, до Гулаг, до Белене", каза Плевнелиев.

И припомни:

"Същевременно обаче съвсем наскоро се вдигна голям шум от определени медии, от политически среди в България относно решението на Министерски съвет за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на страната от военновъздушните сили на България и Съединените щати, а скоро може да бъде и от всяка друга държава – членка на НАТО, наш съюзник и партньор. Този шум повдига много въпроси, включително и за мен като държавен глава. Чия кауза обслужват тези политици и медии? Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство, със своите собствени, вече за съжаление, морално остарели МиГ 29 не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за повишаване на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител, към което се стремим и което желаем".

Плевнелиев благодари на парламента и правителството за увеличаването на партие за отбрана, като целта е до 2024 г. те да достигнат 2% от БВП.

"Днес НАТО се изправя пред сериозни различия и предизвикателство от юг, от изток, които се явяват заплаха за сигурността не само на цялата евро-атлантическа зона, но и на съседните нам региони. Новият стратегически контекст изисква адекватен отговор на тези предизвикателства", каза още Плевнелиев.