За Дания или Швейцария е много добре известно колко дълбоко те карат да си бръкнеш в джоба, и ако едните или другите редовно идват да пазаруват в Германия, това е съвсем логично.

А самите германци? Те знаят отлично, че имат възможността да се радват на ниски цени и ценят тази възможност – на паркингите на евтините дискаунтъри прескъпите коли изобщо не са рядко явление, защото всеки си прави сметката и не иска да пропусне нито един шанс за спестяването на някой цент.

Неведнъж с изненада съм установявала, че редица стоки в България са по-скъпи, отколкото в Германия, и е неизбежно да се запиташ на какво се дължи това, имайки предвид нивата на заплатите. Основното обяснение е едно – наличието на множество вериги евтини супермаркети, надпреварващи се да свалят цените в рамките на жестоката конкуренция.

И второ – когато се правят намаления, те са реални, а не измислени, и търсачите на наистина евтиното могат да го намерят без проблеми, ако са достатъчно търпеливи да изчакат съответните разпродажби.

През 2015 г. швейцарците например са оставили в Германия почти 5 милиарда евро, сочат статистическите данни. А извън тях свидетелствата на клиентите са достатъчно красноречиви:

„Купих от дрогерията продукти за 250 евро, за същото в Швейцария щях да дам двойно повече”, посочва една предприемчива гражданка на съседната държава, която на всеки пет месеца посещава Германия.

Пак от статистическите данни става ясно, че през 2015 г. потребителските цени в Германия са били с 0,2 процента по-ниски от средното за ЕС равнище. Не е много - но имайки предвид, че държавите от Източна Европа „дърпат” цените надолу, в Германия определено е евтино.

Още малко цифри – при млякото, сиренето и яйцата цените са с 9 на сто по-ниски от средноевропейските, а при алкохолните напитки – с 16 процента. И един особено любопитен факт – средностатистическият германец трябва да работи за литър мляко точно две минути! А яйцата струват толкова, колкото през 1970 г.

В името на истината трябва да посочим и че месото е било със 17 процента по-скъпо, но ако килограм чудесно свинско може да струва 3,30 евро, било то и на промоция, отново нищо не оборва тезата за евтинията.

Която при това никога не е достатъчно голяма за жителите на Федералната република. Естествено, има изключения – когато започне сезонът на аспержите, например, почитателите им са готови да платят за тях скъпо и прескъпо, но в повечето случаи определяща при покупката си остава цената.

„Хората не са готови да плащат повече”, посочва експертът по цените проф. Мартин Фаснахт.

И за хранителни продукти например харчат точно 10 процента от доходите си.