Европейската комисия днес нито потвърди, нито отрече, че заместник-председателката ѝ Кристалина Георгиева може да бъде номинирана за генерален секретар на ООН.

Неин говорител се съгласи със съобщение в социалната мрежа Туитър от вчера на Мартин Зелмайр, шеф на кабинета на председателя Жан-Клод Юнкер, който хвали качествата на Георгиева и отбелязва, че тя би била успешен генерален секретар на ООН. Това обаче трябва да се разбира като потвърждение на известни факти, а не като формална подкрепа на кандидатура, каза говорителят.

"Всички сме чели спекулациите в печата", каза днес на редовния брифинг на Комисията един от нейните говорители, Александер Винтерщайн. "Нямам никакъв коментар по тези спекулации".

Винтерщайн отбеляза и че туитът на Зелмайр "изразява мнение, споделяно от всички, които са имали привилегията, честта и удоволствието да работят със заместник-председателката на Комисията".

Говорителят нарече качествата ѝ "изключителни" и "забележителни". Той обясни, че цитираното съобщение повтаря нещо, което самият председател на Комисията Жан-Клод Юнкер е казал, когато за първи път се заговори за възможна кандидатура на Георгиева за генерален секретар на ООН и той беше информиран за това.

Той подчерта, че Георгиева продължава да бъде заместник-председателка на Комисията. Последната не играе роля при евентуалната номинация и българското правителство не е длъжно да я информира за нея, каза Винтерщайн.

Преди два дни източник от Министерския съвет съобщи, че предстои тази седмица кандидатурата на Ирина Бокова да бъде оттеглена и на нейно място да бъде издигната Кристалина Георгиева. Тази новина провокира истинска дипломатическа буря.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че кампанията на Ирина Бокова не е убедителна, но не съобщи дали ще има решение за оттеглянето й.

Вторият човек в управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че може да се очаква развитие по тази тема.