"Няма как да станем за смях с тази кандидатура, това не е кандидатурата на Румяна Желева".

Това каза пред бТВ политологът Татяна Буруджиева по повод възможността да бъде оттеглена кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН и да бъде заменена с Кристалина Георгиева. Румяна Желева бе кандидат за еврокомисар по времето на първото правителство на ГЕРБ, но се провали на изслушването. Буруджиева допълни, че Георгиева не е подходяща номинация за поста, защото никога не е участвала в политически избори, а винаги е била чиновник.

Политологът Даниел Смилов припомни, че формално няма правила, които да забраняват смяната на един кандидат с друг и дори няма забрана една страна да участва с двама кандидати. Според него правителството трябва да направи такъв ход, който да максимизира нашите шансове.

Двамата политолози коментира и новия политически сезон. Според Буруджиева не само в България хората са недоволни от своите политици. Разликата обаче е, че политиците в другите държави са предвидими.

"При нашите политици няма такава предвидимост. Затова сме по специфичен начин притеснени. Нашите полтици са свикнали задно с нас да плачат на рамо, не да дават решения. Решения не се чуват, няма дебат по решения. Винаги сме каруцата преди коня. Нямаме изработени национални приоритети и каузи", каза Буруджиева.

Тя е убедена, че ще има два тура в президентските избори, като балотажът ще е между ГЕРБ и БСП.

"Ако с нещо ген. Радев е симпатичен на хората то е, че не е политик. БСП издигна Илияна Йотова, за да спести време и усили яза работа в рамките на своите избиратели", каза Буруджиева.

Според нея хора, отказващи се от ГЕРБ, харесват тезите на Татяна Дончева.

Смилов също смята, че ниското качества на политическия елит е проблем не само за България. Той припомни, че един от фаворитите на президентските избори в САЩ е Донлад Тръмп, а във Великобритания сила набира Найджъл Фарадж и на референдум бе гласувано за "Брекзит".

"Ген. Радев имаше фалстарт, беше кандидат на обединената левица, оказа се, че не е точно така. Единствената роля на кандидата на АБВ ще бъде да отслаби Радев. Няма да бъде Калфин, на тях им трябва жертва, която да бъде жертвана", каза Смилов.

Според него в момента ГЕРБ води кампания през Бойко Борисов с идеята на 2 октомври щафетата да бъде предадена на официалния кандидат. Смилов смята, че Трайчо Трайков е бил възможно най-добрия кандидат за Реформаторския блок.

"При тях не е проблем кандидата, той очевидно има качества, да обедини хората, които подкрепят Реформаторския блок. Проблемът е доколко партиите ще се обединят. Голяма част от партиите в Блоока са в управлението, голяма част от електората е в опозиция", коментира Смилов.