Благоевградският съдия Петър Узунов ще гледа дело от многомилионната сага на “Глориент Инвестмънт БГ” ООД срещу контролирания от Делян Пеевски "Техномаркет".

Клуб Z писа за поредицата от съдебни процеси между тръста с международно участие, който се занимава с инвестиции в недвижими имоти, и "К & К Електроникс" за неплатени наеми в размер на милиони.

 
Обект на спор е владението на 14 търговски обекта, в това число една офис сграда, за които „Техномаркет България“ е спряла да плаща наем от няколко месеца. Неуредиците започнаха, след като веригата за битова техника (без имотите) бе придобита от фирма „НСН инвестмънтс“ на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Новината за случайното разпределение в благоевградския Окръжен съд съобщиха "Биволъ" и "Терминал 3".

Кой е съдия Петър Узунов?

Благоевградският магистрат се сдоби с неочаквана национална слава покрай много коментирания избор на Катя Бельова за председател на Окръжния съд. Около нея имаше множесто въпроси, които й бяха зададени включително и в рамките на процедурата по избора.

 

Един от най-любопитните бе - защо Петър Узунов, който е брат на представляващия ВСС Димитър Узунов,  разпределя делата в две отделения - Търговското и Гражданското, при положение че председателката си има цели две заместнички. Както и не е ли конфликт на интереси, като жена му - снахата на представляващия ВСС, също е сред съдиите в ОС.

Това не попречи монолитното мнозинство в Съвета да избере Бельова на поста председател... И Узунов да подължи да "джурка" случайното разпределение. 

А кой е Димитър Узунов?

От сравнително тих и неконфликтен член на Съвета, той се прочу най-вече, че го споменават като "Човека на Бойко" във ВСС от т. нар. записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като "Двете каки".

После пък, когато от заседание на Съвета изтече съобщение към Бойко Борисов, председателят на ВКС Лозан Панов настояваше специално да се види разпечатката от мобилния телефон на Узунов. Която не доказа нищо...

Представляващият ВСС, който през януари замени Соня Найденова в режим на блицкриг, влезе в медиите и когато в неформална обстановка в Хасково каза фразата:

"Ще си изиграем нещата докрай, така както сме преценили. Така както сме решили.”

Тогава в обществото все още имаше някакви надежди за съдебна реформа, но така и не стана ясно какво точно има предвид Узунов.