бТВ води компроматна кампания срещу бившия финансов министър Стоян Александров, заяви в ефира на телевизията кандидат-президентката и лидерка на "Движение 21" Татяна Дончева.

"Това е една компроматна кампания, която някои окачествяват като разследване, и стана веднага след като той изрази подкрепа за нашата двойка," каза тя.

Вчера телевизията разказа в специален репортаж как Александров е давал големи суми на заем като частно лице. Потърпевши кредитополучатели се оплакаха пред телевизията, че имат проблеми във финансовите си отношения с Александров. Един от тях разказа, че се е подписал под договор за 306 800 долара, а е получил $260 хиляди. Всичко било доказуемо, защото парите били преведени по банков път. При друг пък лихвите били абсурдно големи и се акумулирали.

Според Дончева, това е стара история, подгряна за случая.

"Това са спорове, почнали 2006-2007 г., сега сме 2016 г. През това време тези, които се жалват, са минали по всички инстанции. Всички решения са еднозначни - тези хора дължат пари", разясни лидерката на "Движение 21".

И влезе в атака срещу репортерката, представила репортажа:

"Тя грубо манипулира, правейки сравнение с бързите кредити. Това не са бързи кредити. По тези договори има абсолютно нормални лихви, обаче за ползване на парите в срока на договора. Тези лихви, които се цитират като скандални, са лихви за забавяне. Вашата журналистка крие тези факти."

Водещата Цветанка Ризова се опита да защити работодателя си, но Дончева продължи безмилостно:

"Сега прокуратурата пак прави проверка, обяви го като нещо ново. Как нещо ново, те пет години правят проверки? Между главният прокурор, вашия собственик (на бТВ, бел. ред.) и поръчките има връзка."

Дончева коментира и президентския вот, като отбеляза, че е илюзия да се счита, че президентът няма власт - напротив, той бил ключов за това как се създава "модела и макета" на държавата.

"Президентът има влияние, може да наложи тенденции, да се намеси в законодателната дейност на депутатите", каза тя.

Ключът към измитането на мутрите и мафията се намира в президентството в момента, това трябва да свърши."