Проблемът на Европа е, че тя остана просто общ пазар. Това каза пред БНТ политологът Антоний Тодоров.

"Европа несъмнено изцивява една много сериозна криза. Кризата е свързана със самото разбиране за това какво ще бъде ЕС. ЕС в очите на повечето европейци се представя като охранявана крепост със здрави външни граници. Какво става вътре обаче не говорим много. Проблемът на Европа е, че тя остана прост общ пазар - купуване, продаване, търговия. Това не е достатъчно, не решава въпроса за единството", каза Тодоров.

Той е критичен към перспективата в ЕС да властват лидери на Виктор Орбан, който гледа много "как лидерстват Путин в Русия и Ердоган в Турция" 

"Досега не си спомням нито едно българско правителство да е заявило български европейски проект, как България си представя ЕС. У нас доминираше следното - очакваме най-вече фондове и почти нищо друго", каза Тодоров.

И припомни, че великата китайска стена не е спряла монголските нашественици.

Шефът на Института за дясна политика Нено Димов също призна, че ЕС е в криза. Според него има два пътя за излизане от тази криза - на Ангела Меркел, която предлага да се държим към познатото и на Орбан, който предлага нови решения.

"Не трябва да бягаме от християнските ценоости, от капитализма и патриотизма като три фундамента на нашата цивилизация", заяви Димов.

Според него външнополитическата активност на премиера Бойко Борисов в последните седмици са направили България "едно много ценно място, давайки решения".

"И Орбан и Меркал са с нас. Ние живеем в нова реалност.  Толерантност към нетолерантните е подчинение", заяви Димов.