Вече 4 години и половина и до края на мандата си няма да сляза на нивото без аргументи и малко по махленски да си разменяме обвинения и обиди.

Но да поговорим малко за срама. Не се срамувам от това, че само през тази година у нас ще дойдат 25 президенти, а досега са идвали по 4-5.

Не се срамувам, че ме обявиха за личност на годината на Балканите. Не се срамувам, че 40-милионна Украйна ме обяви за личност на годината на Украйна. Надявам се и г-жа Нинова да не се срамува от това, както аз бих искал и тя да получи такова признание, че и повече. 

Не се срамувам, че съм първият президент, който даде път на референдумите.

Не се срамувам, че съставих две служебни правителства, които изведоха държавата в трудни ситуации.

Не се срамувам, че свалих доверието си от Орешарски, Станишев и Местан, когато с висш акт на задкулисие те вдигнаха един медиен олигарх за шеф на ДАНС. Г-жа Нинова постоянно повтаря, че следващият президент на България трябва да бъде тотално различен от сегашния, той трябва да прави всичко по различен начин. Добре, питам аз: Какво трябва да направи президентът, когато се издига този шеф на ДАНС? Да мълчи ли?

След като аз излязох с принципна позиция по украинската криза - какво ще прави новият президент - ще мълчи?

Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос в интервю за "Панорама" по БНТ за критиките на БСП и опонентите му за изтичащия мандат. Плевнелиев няколко пъти повтори, че не съжалява за сваленото доверие, напротив. Той припомни, че благодарение на първия служебен кабинет с премиер Марин Райков са се въвели правила за ненатрупване на държавни активи в една и съща банка и са се въвели правила за избор на банки, в които се държат държавни пари. И попита дали според БСП и това трябва да се ревизира.

Плевнелиев отрече и обвиненията, че разделял нацията и обясни, че "опорната точка" за това се е появила в деня, в който той свали доверието си от кабинета "Орешарски" и мандатоносителите му в лицето на социалистите и ДПС. Попита и какъв "русофоб" е той самият, щом беше единственият държавен глава от Европа, който отиде на закриването на олимпиадата в Сочи. Президентът припомни, че връчи Орден "Стара планина"-първа степен и на руския посланик. 

"Някой друг дели нацията и това не съм аз", отсече Плевнелиев.

По думите му тези, които размахват русофилската и русофобската карта са неадекватни на времето. 

"Тези, които размахват русофилската или русофобската карта, не са адекватни на времето. Ако не се защитава европейската политика на България и членството й в НАТО, е национално предателство."

Държавният глава говори по всички актуални теми. За предстоящите президентски избори, например, призна, че е притеснен, защото партиите са съсредоточени върху това кой кого щял да подкрепи, а не върху това всеки един от кандидатите за поста да обясни на хората какво ще прави. И конкретно - как ще допринесе за решаване на европейските кризи, как ще допринесе за достойното ни членство в НАТО, какво ще направи за демокрацията у нас...

Той се зачуди и защо толкова генерали са тръгнали към политиката, питайки за война ли се готвим и по кого ще стреляме, защото в 21 век този подход значи липса на аргументи.

Държавният глава обясни, припознавайки лексиката на водещия Бойко Василев, че на президента, а на него самия в частност доста пъти, му се нагала да е "последен бушон в държавата". Плевнелиев даде и примери как е бил именнно това, когато през парламента безпрепятствено бе одобрено провеждането на референдум с три противоконституционни въпроса, но той е сезирал Конституционния съд, който е потвърдил правотата му. Като "бушон" се проявил и при падането на първия кабинет "Борисов", когато в 27 града имаше протести. Припомни и случая, когато отказа да присъства на клетвата на спорно номиниран член на Конституционния съд и това стана "на ръба на закона и конституцията", но обяви, че за нито едно от действията си не съжалява.

На въпрос дали Цветан Василев говори истината в последното си интервю, държавният глава заяви:

Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции и правила, които важат за всички. Ако сме наистина демократична държава сега е моментът, не президентът да отговаря, не политиците да се занимават с тази тема, или някои удобно да мълчат, или други удобно да се замерят с този или онзи парцал...

Прокуратурата да бъде така добра да се заеме. Твърде много време мина... Има компетентни институции. Те трябва да покажат истината. Хората очакват това.

Попитан за това за кой кандидат на България за генерален секретар на ООН работи, Плевнелиев беше ясен:

Кой е кандидат за генерален секретар на ООН от България зависи не от външен фактор, а от българското правителство. То е казало ясно кой е кандидатът и аз, и всички ние – цялата българска държава, работим за нея. Разбира се, Ирина Бокова.

Като държавен глава действам, мисля и разсъждавам само и единствено институционално. Нещо повече – аз зад себе си имам две сериозни и успешни международни кампании – при избора на г-жа Бокова начело на  ЮНЕСКО и при избора на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК.

Ще работя до последната секунда и до последното усилие за българския кандидат. Той се посочва от правителството.

Плевневиев обяви още, е ЕС трябва да взима общи и устойчиви решения за кризите, пред които е изправен. По думите му е много важно да се разбере, че примерите за европейска солидарност са много, а мястото на България в ЕС и НАТО не може да бъде оспорвано от когото и да било. Той припомни, че ЕС е най-уникалният съюз за мир досега, а най-важното качество и на ЕС, и на НАТО е, че всеки член в двете организации е важен, без значение от силата на икономиката или военната му мощ. По думите на държавния глава поставянето под съмнение на мястото на България, рискува да направи така, че страната ни да изпадне в ситуация, подобна на тази по време на Берлинския конгрес и да "попадне в сандвича на сили на Изток от София".