Представителите на частни интереси, т.нар. лобисти, да се регистрират задължително, преди да се срещат с висши представители на европейските институции. Това предвижда чернова на междуинституционално споразумение, което Европейската комисия предложи днес на законодателните органи на ЕС - Европейския парламент и Съвета, в който са представени националните правителства.

Регистър за прозачност ЕС има и в момента. Той обаче е доброволен и включва само лобиращите в Комисията и в Парламента.

„Необходимо е институциите на ЕС да работят заедно, за да си върнат доверието на гражданите. Трябва да бъдем по-открити във всичко, което правим. Днешните предложения за задължителен Регистър за прозрачност, общ за Парламента, Съвета и Комисията, са важна крачка в правилната посока. Гражданите имат право да знаят кой се опитва да влияе на законотворчеството в ЕС. Предлагаме съвсем просто правило: без предварителна регистрация няма среща с лицата, отговорни за вземането на решения. Чрез Регистъра обществеността ще разбира кой лобира, кого представляват лобистите и колко харчат“, каза първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерман, представяйки предложението.

За първи път предлаганият задължителен регистър ще обхване и представителите на интереси, контактуващи със Съвета, предвижда предложението. 

Според него лобист ще може да се среща с лицата, отговорни за вземането на решения в трите институции, само ако предварително се е записал в регистъра.

Комисията съобщи, че след като през ноември 2014 г. е въвела това правило за отношенията си с представителите на интереси, в сега действащия регистър са били вписани около 4 000 нови лица.

Различните бизнес, регионални и други представителства в Брюксел заедно с пиар  и адвокатските фирми са над 15 000.

Предложението предвижда задължителна регистрация за срещите с комисарите, членовете на техните кабинети и генералните директори в Комисията; с евродепутатите и с висшите администратори в Европейския парламент, както и за говорене на публични изслушвания и участие в събития внеговите помещения; с генералния секретар и генералните директори в Съвета както и с постоянните представители на държавата държаща 6-месечното председателство на ЕС и следващата я, както и с техните заместници.

Комисията предлага да бъдат освободени от задължението да се регистрират църквите и религиозните общност, политическите партии, правителствените служби на държавите-членки, правителствата на трети страни, международните междуправителствени организацииs и техните дипломатически мисии. Черновата на споразумението предвижда то да изключи и местните и регионалните правителства както и представящите ги асоциации от обхвата на регистъра.