Трябва да отчитаме факта, че България е на такова място, от тук преминават хора с джихадистки профил и държавата прави всичко възможно, за да предотврати тяхното движение. Това заяви вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

Тя коментира случая със задържания френски гражданин Клемент Мишел, заподозрян за джихадист от властите. 

"Българските отговорни лица са си свършили работата, точно както се очаква от тях и резултатът е видим. За съжаление това все по-често е ежедневие в работата на МВР, но такива са процесите в света”, отбеляза министърката.

[[nid:45115]]

Според нея българските специалисти работят все по-добре в двустранно сътрудничество с европейските си колеги, и именно това е довело до успеха при ареста на френския джихадист.

"Информационният обмен е част от съвременната професионална сигурност. Споделянето на информация, но и умението да се работи с нея", подчерта тя.

Тя допълни, че ново специално звено в МВР, което ще се сформира в близките 10 дни, ще се занимава с проектите за повишаване на сигурността по границите, финансирани с парите от Европейския съюз. То ще следи разходването на 160-те милиона евро, които Брюксел спешно отпусна и трябва да се усвоят до 1 година.

Бъчварова коментира и кандидат-президента на ГЕРБ, в същото време, в което Цветан Цветанов обяви по бТВ, че той почти сигурно ще е един от четиримата - Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, Димитър Николов.

"Кандидатът за президент от партия ГЕРБ няма да дойде от нищото - от тъмнината, забравата, а - от една позиция, в която са доказани професионалните му качества", каза вицепремиерката.

Според нея битката не трябва да се превръща в партийна или междупартийна битка.

"Трябва да дадем шанс на българския избирател, който е достатъчно умен, да прецени сам този избор", обясни тя.

И обеща, че МВР ще направи всичко възможно, за да ограничи търговията с гласове на президентските избори