Научихте вече, че България е посетена от над 6 милиона души от началото на годината до края на месец август. Министерството на туризма отчете ръст от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година. В сравнение с преди 10 години, увеличението е с над 60%. Тези позитивни данни се отнасят за цялата страна.

Не навсякъде обаче бодрото настроение е завладяло хотелиерите. Не навсякъде и ръстът е толкова значителен. Разбира се, че най-мотивирани да бъдат доволни в края на летния сезон са собствениците на места за настаняване в традиционно силните туристически области – Варна и Бургас. Там ръстът на нощувките на чуждестранни граждани е съответно 30,1 и 25,8%. В абсолютни бройки това означава, че във Варненска област тази година са нощували 102 103 чужденци в повече, а в Бургаска – 122 367 души. (подробните данни за всяка област за последните две години вижте в таблиците по-долу)

Новината обаче тази година е Габрово. Единствено там ръстът е съизмерим с този по морето – 25,7 % повече са нощувките в сравнение с миналата година. Разбира се, регионът тръгва от ниска база – става дума за цифром и словом 1173 нощувки в повече. Етнографският комплекс „Етъра“ е обяснението за тази позитивна промяна.

22,6% е ръстът в област Добрич, където обяснението се нарича "Албена". Областите София, Пловдив, Русе и Смолян също са приели с по 7-8% повече чужденци, което едва ли е изненада.

Данните включват всички нощувки и не правят разлика между туристическа или бизнес цел на пътуването. Затова спадът в някои области най-вероятно е свързан и със стагнация в икономическата активност. Надолу са Монтана – с минус 16,7%, Ямбол, Кърджали, Враца, Ловеч.

В тези региони обаче се отбелязва ръст в нощувките на български граждани. Единствено област Търговище е посетена от по-малко хора - и българи, и чужденци.

В следващите таблици може да видите подробните данни по области:

Това са нощувките на български граждани:

Това са нощувките на чужденци:

Данните за областите Кюстендил и Перник не са разделени за българи и чужденци и са общи. Ето ги:

Кюстендил 41947 50303 8356 19,9
Перник 10707 10501 -206 -1,9