С 8 "за" и 5 "против" съдийската колегия на ВСС реши днес да бъде наложено дисциплинарно наказание намаляване на трудовото възнаграждение с 15 % за срок от 1 година, на бившата заместничка на Владимира Янева в СГС - Петя Крънчева. 

Като зам.-председател на наказателното отделение Петя Крънчева бе влязла в остро критичен доклад за работата на СГС с тежки съмнения, че си е измисляла фалшив брой дела, които е вписвала, за да симулира натовареност. Освен това проверяващите от ВСС откриха нередности при случайното разпределяне на съдебни заседатели за конкретни дела. (Между другото, критичният доклад бе изготвен от същия състав на ВСС, който сега явно е преживял катарзис, б.а.).

Всичко това обаче стана непосредствено в месеците, след като френският посланик Дьо Кабан повдигна темата за "гнилите ябълки". Сега дисциплинарният състав предложи с 2:1 гласа (Румен Георгиев и Елка Атанасова) Крънчева изобщо да не бъде наказвана. Днес "за" това галсуваха 4-ма от ВСС - Мария Кузманова, Георги Колев, Милка Итова Димитър Узунов. В крайна сметка при финалното решение в полза на Крънчева вота си дадоха същите 4-ма, плюс Светла Петкова. 

Въпреки това надделяха 8-те гласа на непримирими противници като Галя Георгиева и Калин Калпакчиев, които се обединиха поне да й се намали заплатата. Днес Лозан Панов, понеже е вносител на предложението за дисциплинарно наказание, се оттегли да не води заседанието и съответно и не гласува.

Към днешна дата Владимира Янева се "радва" всичко на всичко на понижаване в ранг и е отстранена, докато тече делото срещу нея - тя получи 1 г. условно на първа инстанция по "Червей".

Другата заместничка - Богдана Желявска, за която след като избухнаха скандалите в СГС, се твърдеше, че има основна заслуга за неслучайното разпредление на дела, се размина без никакво наказание от ВСС.