"Никога не влагаме в понятието "да бъдем силни" никакви великодържавни нотки. Не налагаме нищо на никого и нямаме намерение да налагаме."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин при откриването на новата Дума. Нейният депутатски състав бе избран на 18 септември. Конституционно мнозинство от 343-ма депутати от общо 450 има партия "Единна Русия", основана от Путин и оглавявана от премиера Дмитрий Медведев.

"Силата ни е в нас самите, в нашия народ, в нашите хора, в нашите традиции, култура, икономика, огромната ни територия и богатства, в отбранителната ни способност. Но най-вече силата ни е в единството на народа ни", допълни Путин.

Той похвали депутатите от предишната Дума за отличната според него работа. И изказа специална благодарност към нейния председател Сергей Наришкин, който днес оглави Службата за външно разузнаване (СВР). Наришкин фигурира в черния списък на ЕС заради агресията на Русия в Украйна и по тази причина не можа да дойде на визита у нас през 2014 г. Това предизвика скандал в българския парламент.

Путин призова новата Дума да отдели специално внимание върху решаването на задачите в сферите на образованието, здравеопазването, жилищната политика, екологията.

Трябвало да бъдат прекратени и опитите за влияние върху икономиката от страна на някои хора от правоохранителните органи, каза още президентът. Но не навлезе в подробности.

Наскоро във връзка с подозрения в корупция бе уволнен шефът на Федералната митническа служба (ФМС) Аддрей Белянинов. Оставки от постовете си си подадоха шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин и прессекретарят му Владимир Маркин. Официално мотивът бе преминаване на друга работа, но запознати смятат, че те също са нарушили законите.

Сред първите, говорили на сесията, бе знаменитата съветска космонавтка Валентина Терешкова. Тя е най-възрастният представител на „Единна Русия“.

Доайенът на депутатите – комунистът Жорес Алфьоров, пък декламира в залата „Стихове за съветския паспорт“, на Владимир Маяковски. Но се обяви в края за гражданин не на Съветския съюз, както е в оригинала, а на Руския съюз.

Крайният националист Владимир Жириновски призова Русия да се обедини в една страна. Според него тя има три елемента – Царска, Съветска и Нова Русия. Обединението трябва да стане чрез документ. И всички да бъдат амнистирани – червени, бели и други, дори хората на Борис Елцин.

За нов председател на Думата бе избран Вячеслав Володин, който по-рано днес бе освободен от поста първи зам.-шиф на президентската администрация. На негово място в Кремъл бе назначен експремиерът Сергей Кириенко.