Реформаторският блок и кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков - Съби Събев реагираха остро на опита на руския президент Владимир Путин да диктува изтегляне на НАТО от страната ни и региона и връщане на въоръжението от нивата през 2000 г. Путин постави това като условие за продължаване на преговорите за ядрено разоръжаване със САЩ.

"Скандално е, че президентът на единствената държава в Европа, която от Втората световна война насам си е позволила за окупира чужди територии, си позволява да казва с какво въоръжение трябва да разполага България - член на НАТО и ЕС. Мисля, че нашият патриотичен дълг е да реагираме на това поне толкова остро, колкото на един недосъбудил се новоизбран руски депутат. В случая от Кремъл директно идва заплаха и ултиматум България да се лиши от отбранителните си способности. Искам да чуя мнението на всички, които имат претенцията и намерението да управляват България", заяви Трайков пред журналисти. 

Преди него съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев попита защо трети ден след изявленията на Путин не е реагирала нито една българска институция, в това число и Министерството на външните работи. Той нарече поведението на руския президент "грубо посегателство и срещу националното ни достойнство, и срещу националната ни сигурност".

Заплахата от Кремъл идва в момент, в който премиерът Бойко Борисов твърди, че България трябва да изтегли контингента си от Афганистан, който е част от мисията на НАТО. Мисията, която е последната преграда пред бежанска вълна, която може да ни се стори доста по-страшна и от това, което има в момента, обясни Трайков. Кандидатът за вицепрезидент ген. Събев добави, че соловите акции на Борисов по отношение на изтегляне на военните ни от Афганистан пращат противоречиви сигнали на партньорите ни от Алианса и поставят под въпрос лоялността ни. По думите му крехкият мир в Афганистан се нуждае от затвърждаване, но това не може да се постигне с изказвания като на Борисов и с едностранни изтегляния на контингенти.  

На въпрос от журналист защо Реформаторският блок и кандидат-президенската двойка  говорят в парламента, след като сутринта кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева обяви, че няма да води кампанията си от сградата, Трайков отвърна:

"Ако някой си представя кандидат-президенската кампания като кулинарно шоу за размяна на рецепти - мисля, че е сбъркал. Президентът отговаря за националната сигурност и външната политика на страната. В Народното събрание в една парламентарна република се взимат най-важните решения, включително и в тези сфери. Не виждам нищо по-естествено в този скандален случай, който ни връща дори не в 2000 година, а в 1913 г., когато една световна сила си е позволявала да очертава сфери на политическо влияние, вие не трябва да се чудите защо аз съм тук и говоря, а защо другите не са тук".