Ключови фигури от правителството опровергаха твърдението на университетски преподавател, че няма достатъчно газ и нефт в находище "Хан Аспарух" в Черно море.

"Резултат има. Може би не е толкова окончателен, за да се коментира публично. Резултатът не ме притеснява и за това говори фактът, че продължават скъпите проучвателни работи. Трябват още няколко сондажа, за да се покаже окончателно цялата картина", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти.

По-късно и министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира темата, заявявайки че към настоящия момент "Тотал", "Репсол" и "ОМВ" (трите компании в консорциума, проучващ находището) извършват анализ на резултатите. Тя напомни, че по работна програма има задължителен още един сондаж.

"Нямам представа как някой друг може да има по-голяма яснота от компаниите, преди те да са видели какво всъщност показват резултатите. Държавата няма никакви разходи в проучването, а само евентуални приходи, ако има добив", добави министърът.

И припомни, че консорциумът е платил близо 40 млн. евро кеш бонус през 2012 г., за да покаже сериозността на намеренията си.

Доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет беше този, който изпусна "духа от бутилката". В интерво пред БНР, излъчено тази сутрин, преподавателят в катедра "Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ" заяви:

"Към настоящия момент може да се твърди, че сондажът е прокаран до проектната дълбочина, на него са направени необходимите изследвания и резултатите най-вероятно показват, че наличието на газ не е в достатъчно количество, така че то да бъде обявено. Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. В този смисъл вероятно, ако се прокарат нови сондажи в този или други райони, ще се разкрие още ценна геоложка информация."

Според Льомов липсата на новина досега, че има откритие на газ или нефт в "Хан Аспарух", говорела за ниската перспективност на прокарания сондаж. По думите му, ако едно сондиране показвало признаци на нефт и газ, резултатите веднага се обявявали и се определяли характиристиките на откритието. Льомов дори постави под въпрос бъдещ втори сондаж в блока, защото дълбоководното проучване било скъпа дейност.

Първите информации за липса на газ и нефт в "Хан Аспарух" се появиха преди месец, тогава анонимни. Тогава източници от консорциума "Тотал Е&П България" заявиха за Клуб Z, че изпълняват плана си за търсене и отказ от проекта няма.

Трите компании сега работят по сравняване на резултатите от сеизмичните проучвания и първия сондаж. След като данните бъдат реинтерпретирани, ще се определи позицията за втория сондаж. Със сигурност ще има поне още един, за да се докажат евентуалните залежи.

 
Разработването на блок "Хан Аспарух" беше натоварено със свръхочаквания още преди старта на проучвателните дейности. От поредица изказвания на политици се оформи мнението, че проектът има голям потенциал за добив на природен газ и едва ли не ще бъде съдбоносен за енергийната независимост на България.