Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има достатъчно данни за извършено нарушение от страна на шестте вериги бензиностанции, уличени в картел за цените на горивата.

"Имаме доказателства, че съгласуването на цените е било един непрекъснат процес. Санкции ще има и размерът им ще бъде определен от редица фактори - тежест на нарушението, период на договорките, дали е за първи път и т.н.", заяви на пресконференция Юлия Ненкова, председател на антимонополния орган.

В понеделник КЗК обвини шест компании в незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

Производството срещу тях бе образувано на 25 февурари т. г. след направен секторен анализ на пазара на горива на дребно за периода 2012-2015 г. Тогава бе съобщено, че ще бъдат проверявани 7 вериги - обвинените шест плюс "Ромпетрол България", както и рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". За "Ромпетрол" няма доказателства, че е участвала в картела.

"Цените на горивата в България в периода на секторния анализ са били по-високи от тези в Европейския съюз. Сега страните имат 30-дневен срок да се запознаят с предявените им твърдения и да направят възражения. Ще бъдат изслушани в открито заседание, след това комисията ще направи своите анализи и ще определи размера на санкциите", обясни Ненкова.

Тя уточни, че има опции за смекчаващи отговорността обстоятелства и глобата може да бъде намалена. Ако някоя верига признае, че е участвала в договорката, наказанието може да бъде намалено. Но засега такива самопризнания нямало. Също така някои вериги били по-активни в кореспонденцията между тях, други по-неактивни и това също ще се има предвид при определяне на размера на санкциите.

"Надяваме се някои предприятия да използват възможностите за смекчаващи отговорността обстоятелства. Ако предоставят доказателства и ако съдействат на КЗК, тяхната отговорност може да бъде намалена", заяви Ненкова.

По думите й имало европейска директива, която дава право на ощетените лица от картела да търсят по съдебен ред компенсации за вреди и пропуснати ползи. Директивата обаче тепърва ще бъде транспонирана в българското законодателство и няма как да действа със задна дата. Така че ощетените стотици хиляди българи от високите цени на горивата трудно биха осъдили участниците в разкрития преди дни картел.

Шестте вериги бензиностанции може да бъдат санкционирани с до 10% от годишния им оборот. Ако забраненото споразумение бъде потвърдено, с най-солена глоба е заплашена „Лукойл България“, тъй като фирмата е с най-големи приходи - 2,99 млрд. лв. за 2015 г. При определяне на санкциите комисията взема под внимание само приходите със стоките и продуктите, засегнати от извършеното нарушение – в случая от търговията на дребно. Това означава, че „Лукойл България“ ще плати максимум 72 млн. лв. при доказано нарушение.

Веднага след „Лукойл” е „ОМВ България“, чийто продажби на горива по бензиностанциите са 566 млн. лв., а максималната санкция - 56,6 млн. лв. "Петрол" на Гриша Ганчев е заплашена с глоба до 45,8 млн. лв.