Шестте вериги бензиностанции, обвинени в картел и незаконно договоряне на цените на горивата от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), са заплашени със санкции в размер до 10% от годишния им оборот. Това става ясно от разпоредбите в Закона за защита на конкуренцията.

Антимонополният орган намери достатъчно основания за извършени нарушения от страна на „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на „Газпром“) и „Петрол". Компаниите имат 30-дневен срок да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от комисията в открито заседание.

Ако забраненото споразумение бъде потвърдено, с най-солена глоба е заплашена „Лукойл България“, тъй като фирмата е с най-големи приходи от шестте вериги - 2,99 млрд. лв. за 2015 г. От тази сума обаче лъвският пай се пада на търговията на едро – 2,19 млрд. лв., а продажбите по бензиностанциите са 720 млн. лв.

При определяне на санкциите комисията взема под внимание само приходите със стоките и продуктите, засегнати от извършеното нарушение – в случая от търговията на дребно. Това означава, че „Лукойл България“ ще плати максимум 72 млн. лв. при доказано нарушение.

И все пак - това е само ориентировъчна сума. Възможно е тя да бъде по-висока, ако КЗК докаже: че картелът е действал повече от една година; че уличената компания е наказвана за подобно нарушение в друга държава от ЕС; че предприятието е инициатор на картела и т.н.

Възможно е сумата да бъде и по-ниска, ако комисията вземе под внимание смекчаващи отговорността обстоятелства като: вземане на бързи мерки за ограничаване на вредните последици, оказване на ефективно съдействие на КЗК, изпълняване на ограничена роля в картела.

Веднага след „Лукойл” е „ОМВ България“, чийто продажби на горива по бензиностанциите са 566 млн. лв. При това положение максималната санкция за дружеството ще е 56,6 млн. лв.

Трета по оборот на дребно е веригата „Петрол“, контролирана от Гриша Ганчев. Компанията с най-развита търговска мрежа (328 пункта за горива) има 458 млн. лв. приходи на дребно за 2015 г. Така най-високата възможна глоба е 45,8 млн. лв.

Сметките в същия дух показват, че „Шел България“ е заплашена с максимална санкция от 42,9 млн. лв., а „Нис петрол“ (“Газпром“) - с 10,3 млн. лв.

Единствено при „Еко България“ е трудно да се определи максимален размер на глобата, защото дружеството не дава детайлни данни за приходите от бензиностанции. Знае се само общият оборот от търговията на едро и дребно – 641 млн. лв. за миналата година.

Глобите може да изглеждат сериозни, ако бъдат сравнени с годишните печалби на компаниите, които са между 18,5 млн. и 33,5 млн. лв. (бел. ред. – „Лукойл” и „Нис петрол” са на загуба, а при „Петрол” тече оздравителен процес). Но в повечето случаи това са дъщерни дружества на огромни чуждестранни компании, за които санкциите няма да са фатални. Руският гигант „Лукойл” например има 4,2 млрд. евро годишна печалба за 2015 г., а „Газпром” – 11,4 млрд. евро.