Народното събрание няма да работи днес. И няма да отмени решението си за едномесечна ваканция до президентските избори. За тази сутрин бе насрочено извънредно заседание по предложение на 51 депутати от БСП и ДПС, в което първата точка трябваше да е ревизия на гласуваната безпрецедентно дълга изборна почивка, но кворум не се събра.

Първият опит за събиране на кворум в Народното събрание днес се оказа неуспешен. Едва 109 депутати бяха в залата, когато председателстващият Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви, че кворум няма и нов опит за работа ще бъде направен след около половин час. Вчера само от Патриотичния фронт декларираха изрично, че няма да дойдат в парламента.

Вторият опит за старт на заседанието също бе неуспешен - в залата имаше 96 народни представители при нужни поне 121.

Последният, трети опит, събра 95 депутати в залата - тоест крайно недостатъчно за започване на работа. Направи впечатление, че този път отсъстваха депутатите от управляващата партия ГЕРБ (като изключим Главчев, разбира се, който си беше на президиума - б.р.).

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се закани, че ако заседанието се провали и решението за почивка не бъде отменено, социалистите пак ще съберат подписка за извънредни заседания.

След провала на парламентарната работа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни пред журналисти, че осигуряването на кворум е в задърженията на управляващото мнозинство, а не на опозицията. Днес обаче опозицията е била в залата, а по-голямата част от властта - не. 
Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в зала с предложение за дневен ред за работа, а мнозинството да го няма. Виждаме, че управляващи няма. След като няма управляващо мнозинство най-добрият вариант и изход от тази ситуация е предсрочни парламентарни избори, коментира той.
Депутатът от Реформаторския блок (ДБГ) Антони Тренчев реагира във фейсбук. 
 
 
Първата точка в предложения от опозицията дневен ред за днес бе отмяна на решението за ваканция заради президентските избори. Социалистите и ДПС настояваха и днес да се проведе парламентарен контрол, както всеки петък.
 
В списъка с министри, които би трябвало да отговарят на въпроси, са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на културата Вежди Рашидов, външният министър Даниел Митов. Дончев трябва да отговаря за изразходването на европейски пари по проекти, а дипломат № 1 - за посланически назначения в последно време.
 
От Реформаторския блок настояваха, ако има заседание изобщо, то да приеме създаването на анкетна комисия за разследване на всички обстоятелства и плащания по проекта за АЕЦ "Белене" от 2006 г. досега. Именно преди тази дискусия в сряда Народното събрание се саморазпусна за месец.
 
 
За два дни в парламента има внесени и три законопроекта за промяна на Изборния кодекс, но едва ли управляващите ще се се съгласят на поправки едва 20-ина дни преди изборите за президент и националния референдум.
 
 
Заради липсата на кворум обаче нищо от тези неща не се случи. Димитър Главчев обяви следващо пренарно заседание за 9 ноември, сряда и удари звънеца.