Депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван Иванов са внесли промяна в Изборния кодекс, която да предотврати "капана" с вота "Не гласувам за никого" на предстоящите президенски избори. Законопроектът вече е внесен в Народното събрание и за два дни е третият поред, в който се призовава за ремонт на правилата.

Те предлагат отмяна на текста от Методиката за определяне на изборния резултат на избори за президент и вицепрезидент, според който гласовете "Не подкрепям никого" не се броят като действителни при отчитането на вота за реалните президентски кандидати, но са действителни при отчитане на избирателната активност. Според редица изборни специалисти и юристи това противоречи на Конституцията, а и може да доведе реално до изкривяване на изборните резултати в полза на водещия кандидат. Те не изключват и вариант за избор на президент на първи тур, но реално без за него да са гласували над 50%+1 от подалите бюлетина.

 

Още два законопроекта за промяна на Изборния кодекс бяха внесени в парламента за два дни. Те обаче са свързани с вота в чужбина. Радан Кънев (ДСБ) поиска отпадане на ограничението за разкриване на максимум 35 секции с страна от чужбина. Заради въведения от Патриотичния фронт и ГЕРБ "таван" българите във Великобритания вече са ощетени - там се събраха заявления за откриване на над 50 секции. Подобен проблем се очаква да има и в Турция, въпреки че заявленията са за около 40 секции. АБВ пък искат таванът за брой секции зад граница да остане, но да се вдигне на 55.

Днес говорителят на ЦИК Цветозар Томов потвърди, че този път има рекорд по брой заявления за гласуване в чужбина за президенския вот и референдума. Потвърдените заявления на страницата на ЦИК са 34 090, показват данните на комисията. Най-много са заявленията за гласуване във Великобритания - 7106, в Турция - 6587, в Германия – 3508, САЩ – 2933. 

"Можем да очакваме една рекордна за президентски избори активност на българските избиратели. Другото любопитно нещо е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления. Това също за първи път се случва", заяви Томов.

В други години около 2/3 от заявленията са идвали от Турция. Томов отбеляза, че обикновено зад граница гласуват няколко пъти повече от подалите заявления граждани.

ЦИК очаква писмо от МВнР с данни за Великобритания, за да вземе решение какво да се прави. Там има заявления за откриване на близо 60 секции. ЦИК трябва да определи места за допустимите по закон 35 секции до събота включително, но законът не дава указания как да се решава на кое място да има и на кое - не място за гласуване. Адресите се решават от ЦИК по предложение на МВнР, съгласувано с местните български общности.