„Русия се ангажира заедно с българските власти да търси решение за проблемите, които имаме в сферата на енергетиката. Това, че недоразумението Плевнелиев не може да оцени това, което е направила ПП АБВ не изненадва никой разумен български гражданин. Той е един нескопосан лъжец и клеветник, на който горният завършек на тялото служи Бойко Борисов да му бие „чембери*”, заяви гневен в Бургад Румен Петков, предаде "Фокус".

Повод за острата и невъздържана критика към държавния глава е негово изявление по-рано през деня за подписано споразумение между АБВ и Пьотр Толстой. Онзи Толстой, който обяви, че Русия ще купи България.

Заявявам категорично, че това е единственият документ, от създаването на днешната Българска държава, в който Русия чрез своята управляваща партия се ангажира, официално признава, декларативно уважава външнополитическия, стратегически избор на Република България за членство в Европейския съюз и НАТО, коментира Петков пред журналисти.

Той поясни, че договорът с Русия от страна на ПП АБВ е подписан от него, а не от Георги Първанов и може да се види на интернет страницата на партията. 

 

Зам.-лидерът на АБВ допълни, че за президента Плевнелиев да мразиш Русия е въпрос на заплащане.

„Той по този начин счита, че някой ще го погали по главата. Той счита, че някой ще му удари „чембер” от НАТО или ще го пратят в Европейската комисия след всички тези гадории, които изсипаха на гърба на Ирина Бокова, да класират някъде Кристалина Георгиева, че да класират него и там. Да ни злепостави и там”, заяви Петков. Той добави, че се надява съответната медия, в която се е изказвал президента, да даде право на отговор.

*Чембер означава забрадка. Но в шаргонния език на тинейджърите е бой по главата със средния пръст на ръката. Обикновено по-големите батковци хващат някой от долните класове и го наказват по този начин. Цялата гадост идва от това, че насилника слага едната ръка върху фонтанелата на главата и с другата опъва до край средния пръст и го пуска внезапно, като ударът е плътен и жертвата изпитва силна и тъпа болка в горната част на черепа.