Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира пред бТВ изказването на депутата от партия "Единна Русия" Пьотр Толстой, който заяви, че в скоро време Русия ще купи България. Според Трайков в такава ситуация човек би очаквал да има реакция на правителството.

"Може би протести на патриоти пред руското посолство, увити в националния флаг", допълни Трайков.

Той определи Толстой като "медийно острие" и виден представител на управляващата партия в Русия, а не "тракторист в колхоз".

Според Трайков преди издигането на неговата кандидатура предизборна кампания в България е липсвала.

"Ако не беше издигната нашата кандидат-президентска двойка маса народ в България нямаше да има за кого да гласуват", убеден е кандидатът на реформаторите.

Той сподели, че понякога се чувства като последна инстанция в държавата и даде за пример факта, че пръв е реагирал на стъпкването на знамената на ЕС и НАТО на събора на русофилите на яз. Копринка". Трайков припомни, че БСП са се разграничили от този акт на следващия ден, а ГЕРБ - на по-следващия.

Трайков заяви, че е против проявите на комунистическо мислене, независимо от коя партия идват.

"Всичко беше заченато в грях, когато правителството одобри кандидатурата на г-жа Бокова. Под бруталния натиск, ултимативен, на АБВ. Всички се постараха да убият успешно шансовете и на г-жа Георгиева, и на г-жа Бокова".

Така Трайков коментира развитието на ситуацията с българската номинация зашеф на ООН. Той каза още, че е убеден, че президентът има достатъчно пълномощия. Според Трайков държавният глава може да влияе на много сфери в държавата, включително националната сигурност във всички нейни аспекти - например да се сложи край на съветския модел на прокуратурата.

Кандидат-президентът, който е бивш енергиен министър, коментира и новината, че до края на годината България ще даде 400 млн. евро на Русия за реакторите на АЕЦ "Белене". Според него най-добрия вариант е оборудването, което трябва да платим, да бъде продадено. Според Трайков ако Русия се включи в газовия хъб "Балкан", спазвайки европейските правила, това би било голям успех.