Турция ще вземе участие в операцията по освобождаването на втория по големина иракски град Мосул, заяви тази вечер президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Тази сутрин той каза, че засега страната му няма намерение да се включва.

Снощи иракският премиер Хайдер ал Абади обяви началото на офанзивата срещу града, завзет от "Даеш" ("Ислямска държава") през 2014 г. и превърнал се в крепост на джихадистите на територията на Ирак. В операцията участват иракските правителствени сили и кюрдските отряди "Пешмерга". От въздуха ги подкрепят самолети на оглавяваната от САЩ международна западна коалиция.

Ердоган потвърди, че турските военни ще останат в базата "Башика" в Северен Ирак, където обучават бойци от правителствените сили.

"Турция ще вземе участие и в преговорите, и в операцията в Мосул. Сега в мосул се намират нашите братя - араби, туркмени, кюрди. По-близо до турската граница в Ирак живеят наши съотечественици. Ние не можем повече да оставаме безучастни към събитията в Ирак. Имаме 350-километрова граница с Ирак", каза Ердоган.

Преди това Турция неведнъж изразяваше безпокойство по повод възможното участие на иракските шиити и антитурски настроеното кюрдско опълчение в освобождаването на Мосул. Анкара се опасява, че те ще получат контрола над града и ще изтласкат оттам сунитите и туркмените. Наскоро в Истанбул прозвуча предупреждението, че опитите за промяна на демографската карта в региона могат да доведат до гражданска война.

След започването на офанзивата кюрдските милиции "Пешмерга" превзеха 7 населени пункта на подстъпите към Мосул, предаде ТАСС.

Около 4000 бойци настъпват по три направления към североизточната част на града. Според някои данни в цялата кампания участват между 15 000 и 18 000 кюрди.

Мосул бе предаден на практика без бой от иракските правителствени сили на 10 юни 2014 г. Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на месеца, но малко се забави.

Щурмът може да се окаже по-кървав и от този в сирийския град Алепо, коментира руският вестник „Взгляд“, цитиран от "Фокус".

Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) призова всички участващи в операцията да разграничават цивилните лица от военните цели. ООН изрази своята загриженост за цивилното население в региона, което според тях е 1,5 милиона души.

„Хората, които не участват в конфликта, трябва да бъдат защитени; също така и гражданските сгради като училища, болници и домове трябва да бъдат под защита. Страните в конфликта трябва винаги да помнят и да виждат разликите между тях и военните обекти“, заяви Сара Ал Завкари от иракското представителство на червения кръст.

Активистката напомни, че хуманитарната ситуация в Ирак остава крайно сложна: в страната има повече от три милиона разместени лица.

„След като започне операцията в Мосул, очакваме стотици хиляди да напуснат града. Броят им може да достигне милион. Това е сериозно число и всички тези хора се нуждаят от предмети от първа необходимост: кръв, храна, вода, медикаменти“, предупреди Сара Ал Завкари. Все пак тя увери, че МКЧК „има продоволствия и предмети от първа необходимост за почти 300 хил. души.“ 

Бойци от "Пешмерга" напускат базата си, за да започнат офанзивата за освобождаването на Мосул.

"Битката се очертава дълга и тежка, но иракчаните са се подготвили и ние заставаме на тяхна страна", увери генерал-лейтенант Стивън Таунзенд - новият командир на оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция.

По думите му коалицията е обучила и въоръжила над 54 000 души от иракските сили.

Близо 1500 от общо 3000 иракски бойци, обучавани от Турция в лагера "Башика" в Северен Ирак, участват в операцията за изтласкване на "Даеш" от Мосул. Това твърдят военни източници в Анкара.

Тактиката

Офанзивата срещу Мосул е твърде сложна операция, в която участват в различна степен иракската армия, чуждестранни сили и местни групировки с разнопосочни, ако не и противоположни интереси, отбелязва АФП.

Броят на силите, участващи в битката, е главозамайващ. Сред тях са иракската армия, прочутата и опасна антитерористична служба, федералната и местната полиция, шиитските милиции, много от които се подчиняват на Техеран, "Пешмерга", Турция, САЩ и страните от международната западна коалиция.

Според непотвърдени данни целият Мосул е миниран, твърди Интерфакс. Джихадистите са прокопали мрежа от подземни лабиринти, откъдето ще стрелят в случай на улични боеве. "Даеш" ще създаде допълнителни проблеми за коалицията с навика си да използва мирни граждани като жив щит.