След близо 15-годишна пауза без нови песни и концерти – с изключение на едно краткотрайно събиране на „Дженесис“ през 2007-а – Фил Колинс отново се качва на сцената. Певецът заговори за първи път за евентуалното си завръщане преди една година. Всичко зависеше от интереса към предстоящото тогава преиздаване на соловите му албуми и от физическото му възстановяване.

Сега вече е официално: през юни 2017 г. Колинс – един от само четиримата британски соло артисти, продали самостоятелно над 100 милиона албума, тръгва на минитурне под името Not Dead Yet („Все още жив“). Той ще изнесе пет концерта в „Ройъл Албърт хол“ в Лондон, а след това ще пее в Париж и Кьолн, съобщава „Гардиън“.

Някогашният барабанист на артрок групата „Дженесис“ (бел. ред. – правилното произношение на името на групата е „Дженесис“ – със „с“, а не със „з“), заменил Питър Гейбриъл след напускането му като вокалист и фронтмен, а след това осъществил соло кариера вече в поп музиката, обяви за първи път оттеглянето си от музиката през 2011 г.

Колинс, който е на сравнително крехката възраст от 65 години (на 74 Пол Маккартни прави 3-часови концерти, на 75 Боб Дилън не спира турнетата, а на 82 Ленард Коен издава нов албум!), има здравословни проблеми, които не му позволяват повече да свири на барабани, както преди.

„Една вечер на един от концертите по време на последното турне на „Дженесис“ нещо се случи и вече не мога да държа палките – разказва Колинс. – Не знам какво стана, но съм на 65, а свиря от 5-годишен. Мисля, че тези 60 години свирене увредиха гърба ми. Направиха ми операция, но още не съм се възстановил напълно.“

Певецът говори откровено и за борбата си с алкохола след третия му развод през 2008-а:

„Исках да бъда добър баща и да си стоя у дома, но след като се пенсионирах, семейството ми се разпадна и тогава започнах да пия.”

Музикантът разказа, че от години е трезвен и сего отново е заедно с третата си съпруга, „но тя не ми върна парите, които взе при развода“, пошегува се горчиво изпълнителят.

Колинс спомена и че е готов за сътрудничество с колеги от младото поколение, които са го споменавали като свой вдъхновител. В този списък той посочи Кание Уест, Лорд и Бионсе – но уточни, че няма намерение да бъде „брошка на нечий чужд ревер“. Колинс си спомни и че по време на работата по третия си албум Адел го помолила да напише песен за нея.

„После тя изчезна… а аз не довърших  песента.”

Певецът призна, че е много развълнуван от предстоящите концерти и благодари на феновете си за това, че са събудили страстта му към сцената. Но ги предупреди да не очакват от него нова музика – „засега“.

Фил Колинс започна соло кариерата си през 1981 г. с албума Face Value, в който бе баладата In the Air Tonight. Книга с неговите спомени, озаглавена Not Dead Yet: the Autobiography („Все още жив: Автобиографията“) излиза тази седмица. Билетите за концертите му през юни тръгват в продажба от петък, 21 октомври.

 

 

Площад Славейков