Отстраняването на министрите от Тройната коалиция и функционери на БСП Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов от три дружества с държавно участие чак на втората година от управлението от ГЕРБ бе обяснено с... прокуратурата и оптимизиране на работата. Това стана ясно от думите на депутата и бивш енергиен министър в първия кабинет "Борисов" Делян Добрев пред журналисти в парламента.

„Румен Овчаров и Петър Димитров са отстранени от държавните дружества ("Лукойл Нефтохим Бургас" и "Радиоактивни отпадъци" - б.р.), защото са били министри по времето на двамата директори на НЕК, на които вчера им бяха повдигнати обвинения от прокуратурата”, обясни Добрев.

„В третия случай с Асен Гагаузов ("Ай Си Джи Би" АД - б.р.) причината е, че е необходимо оптимизиране на работата“, заяви той.

По думите на Добрев смяната на тримата директори се случва в този момент, защото прокуратурата сега е намерила доказателства за обвинения срещу бившите шефове на НЕК по проекта АЕЦ "Белене". По същото време Овчаров и Димитров последователно са били начело на министерството на енергетиката.

 
Всъщност още през юни лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред депутати от комисията по правни въпроси, че "скоро" ще има обвиняеми по случая "Белене". Въпрос на тълкувание е дали няколко месеца по-късно отговаря на определението "скоро". 

 

Добрев обяви още, че се очаква до дни смяната на тримата социалисти с нови кадри в държавните дружества. По думите му изборът на новите ръководства трябва да се случи чрез свикване на борд на директорите или със заповед на министъра на икономиката.

От Реформаторския блок от самото начало на управлението питат какво правят ключови министри от БСП на позиции в енергетиката по времето на кабинета "Борисов 2". Неотдавна в телевизионно интервю и премиерът Бойко Борисов заяви, че понякога търси Овчаров като експерт по енергийните дела.