"Ако не можем да намерим решение, Алепо вече може да го няма."

Тези думи на спецпратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура са най-точната илюстрация на ставащото в града, смятан за най-древния в света. Дипломатът отправи предупреждението си след срещата на външните министри от ЕС в Люксембрург в понеделник. Той настоя няколко пъти, че въпросът за Алепо е жизнено важен и ключов.

"Всякаква дискусия, която игнорира Алепо, ще бъде нещо, за което историята ще ни осъди. Мосул не трябва да отнема приоритета на Алепо. С други думи, ако светът гледа Мосул, Алепо не трябва да бъде забравен", добави Де Мистура, цитиран от Си Ен Ен.

Според него градът е специален символ и международната общност не трябва да допусне той да последва участта на Дарая и Моадамия. Тези два града са местата, които сирийските правителствени войски обкръжиха и според обвиненията на опозицията прибягнаха до тактиката на морене с глад. Това накара бунтовниците там да се предадат.

Изненадващо сутринта на 18 октомври Русия обяви, че нейните военно-космически сили и сирийската авиация спират предсрочно въздушните удари в Алепо. Целта е да се осигурят хуманитарните коридори за пристигане на помощи и евакуация на местните жители. Мярката бе обявена два дни преди насроченото за 20 октомври осемчасово прекратяване на огъня в града.

Часове по-рано въздушните удари срещу контролираните от бунтовници източни райони на Алепо убиха 20 членове на едно семейство, сред които 9 деца, твърди Медийният център в Алепо (МЦА). А две от загиналите деца са момченце и момиченце, родени едва преди шест седмици.

Стотици цивилни са жертвите през последните дни, след като сирийската армия поднови офанзивата си срещу районите на Алепо, завзети от бунтовници.

Това остана от бомбардирания на 19 септември край Алепо конвой.

От неделя насам при бомбардировки на авиацията са загинали 45 души в два квартала на града, допълват от МЦА.

Броят на жертвите постоянно расте, след като в събота Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за спиране на бомбардировките и допускане на хуманитарна помощ.

Битката за Алепо

За много жители на града това е единственият начин да се отопляват.

Битката за Алепо продължава вече повече от 4 години. Тя се смята за най-ключовото сражение в сирийския конфликт, избухнал през 2011 г. Който завладее целия град, ще може да поеме контрола и над разположения западно от него град Идлиб. А това ще позволи създаването на зона за сигурност по протежение на северозападната граница на Сирия с Турция. Тази зона може да се използва за плацдарм за по-нататъшни бойни действия.

Срещу силите на режима на Башар Асад се сражават Свободната сирийска армия (ССА) и други умерени бунтовнически групировки, но също така и "Даеш" ("Ислямска държава") и Фронтът "Фатех ал Шам" - бившият местен клон на "Ал Кайда".

Началото на битката за Алепо е на 19 юли 2012 г. Тогава в няколко квартала избухват улични боеве. Два дни по-късно бунтовници установяват контрол над района Сакхур.

Отрядите на опозицията успяват да проникнат в самия град и да завземат централата на органите за сигурност, както и учебно военно поделение.

На 28 юли правителствените сили започват да обкръжават Алепо.

От август западните части на Алепо са под контрола на сирийската армия, а изтокът - на различни бунтовнически и ислямистки групировки. До съвсем скоро нито една от страните не успя да получи сериозен превес.

Ситуацията обаче рязко се промени през септември 2016 г.

През първата седмица на месеца бе съобщено, че правителствените сили са хвърлили барелна бомба с хлорен газ в Алепо. Това причинило десетки случаи на задушаване. Дамаск отрича изобщо да е използвал химическо оръжие.

Доброволци от Сирийската гражданска защита, известни още като "бели каски", изнасят тялото на дете, загинало при въздушни удари срещу Алепо.

На 19 септември обаче бе обстрелван хуманитарен конвой край Алепо. Загинаха 21 души. САЩ обвиниха за атаката Русия. Москва от своя страна твърди, че камионите са взривени от терористи.

На 22 септември сирийската армия започна мащабно настъпление към Алепо. Ден по-късно при въздушни удари срещу източните части загинаха 25 цивилни. На 27 септември силите на Асад напреднаха към центъра на града.

На 15 октомври в Алепо пристигнаха сътрудници на ООН. Тя трябва да започнат извеждането от източните части на бунтовниците, независимо към коя групировка принадлежат.