Турция е постигнала споразумение с оглавяваната от САЩ международна коалиция да участва с военновъздушните си сили в операцията за отвоюване на иракския град Мосул от "Даеш".

Това заяви министърът на националната отбрана Фикри Ъшък, цитиран АФП.

"Без Турция е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул", заяви той след заседание със свои колеги от Югоизточна Европа.

За участието на Турция в офанзивата към Мосул първи съобщи президентът Реджеп Ердоган в понеделник. А само няколко часа по-рано той каза, че Анкара "засега няма намерение да се включва" в операцията.

Присъствието на турски въоръжени сили в Ирак е предмет на остри разногласия между Анкара и Багдад, включително, когато става дума за антиджихадисткото настъпление към Мосул, припомня АФП.

В самия Мосул ислямистите от "Даеш" задържат със сила населението на града, за да го използват като жив щит при настъплението на правителствените сили, предаде БНР.

Сблъсъците, които започнаха в понеделник призори, засега са южно и североизточно от града и в села, населени предимно с кюрди. Представителят на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че около 200 000 души се очаква да напуснат Мосул в още в първите седмици на офанзивата. Бежанците могат да надхвърлят 1 милион и това ще предизвика тежка хуманитарна криза, опасяват се в световната организация.

Експерти предричат, че около 2 месеца ще бъдат нужни, за да бъде окончателно освободен Мосул от джихадистите.