Близо 70 иракски военни загинаха при самоубийствен атентат, предаде РИА Новости, като цитира кюрдската агенция Фират.

Нападението било извършено край село Билавет източно от град Мосул, срещу когото правителствените сили и кюрдските милиции "Пешмерга" започнаха офанзива през нощта срещу понеделник. Взривената колона от военни участвала в това настъпление.

Атентаторът е терорист от "Даеш" ("Ислямска държава"), смятат от "Пешмерга".

До този момент кюрдите и иракската армия са освободили от джихадистите плрощ от 200 квадратни километра в провинция Ниневия, чиято столица е Мосул. Това заяви Масуд Барзани, президентът на Иракски Кюрдистан.

"Даеш" е била прогонена от най-малко от 10 селища край Мосул.

Има сериозни опасения, че "Даеш" е разположила десетки камикадзета с коли бомби на подстъпите край Мосул, съобщи Си Ен Ен.

Джихадистите вземат и други мерки срещу коалицията. Така например те копаят окопи в североизточните райони на града, след което изливат вътре петрол и го запалват. Издига се гъст пушек от дим, с който ислямистите се надяват да затруднят пилотите на самолетите на коалицията при нанасянето на въздушни удари.

Същевременно при една от бомбардировките бе улучен мост над река Тигър. Засега не е ясно дали има жертви или ранени.

Офанзивата за освобождаването на Мосул може да продължи месеци, предупреждават американски военни. Най-тежко ще бъде, ако се стигне до улични боеве в центъра на града. Тогава ще изчезне предимството, което иракските сили и коалицията имат заради авиацията си. Особено опасни ще са импровизираните експлозиви, които вероятно джихадистите ще поставят, смята американският генерал-майор от резерва Марк Кимит.

Жителите на Мосул продължават да бъдат в плен на "Даеш", която често използва цивилни като жив щит. От самолетите на коалицията бяха хвърлени листовки, призоваващи местните хора да затъмнят прозорците на домовете си, да изключат газовите бутилки и да избягват да излизат навън.

Градът е заплашен от тежка хуманитарна криза, допълва Си Ен Ен. Тя може да предизвика най-мащабната хуманитарна операция за 2016 г., смята Лиз Гранде - хуманитарният координатор на ООН за ИРак.

Организацията изгражда 22 лагера, в които да подслони 400 000 души, бягаи от района, каза Филипо Гранди - върховният комисар на ООН за бежанците.