Европейската комисия иска транснационалните компании да изчисляват по един и същ начин данъчната си основа (облагаемата част от печалбата) във всички 28 страни от ЕС. Целта е те да не търсят най-изгодния режим на облагане и да избягват данъци в тайни договорки с отделни национални администрации.

Обявеното днес в Страсбург предложение е единната данъчна основа да се отнася за компаниите с годишен оборот над 750 милиона евро. То предвижда те да събират приходите си от всички места на дейност в ЕС, след това по едни и същи правила да вадят от тях освободените от облагане части.

Така изчислената данъчна основа да се разпределя между държавите-членки пропорционално на основните фондове, персонала и продажбите, които компанията има в различните страни, предвижда предложението. Според него във всяка държава-членка фирмата плаща данък по тамошните данъчни ставки. Комисията не предлага те да се уеднаквяват. Приходите от продажби да се смятат в страната, за която са предназначени стоките или в която са извършени услугите, предлага Комисията.

Новият проект идва на мястото на подобен от 2011 година, който би дал на транснационалните компании да избират между общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък и сегашното положение - до изчисляват данъчната си основа за всяка отделна страна в ЕС. Това предложение още отлежава в законодателните органи на ЕС, защото по него няма съгласие между държавите-членки.

В новото Комисията добавя и стимул към корпорациите да не се финансират с дълг, а със собствен капитал. Комсията предлага последният също да бъде приспадан от печалбата, когато се изчислява данъчната основа. Сега те могат  да приспадат само лихвите по дълга.

Това е поредната законодателна инициатива, с която председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер отговаря на разкритията от началото на мандата му от ноември 2014 година, че по време на 19-те си години като премиер на Люксембург до 2013 година е позволявал стотици транснационални корпорации да спестяват милиарди евро данъци чрез непрозрачни споразумения с фискалната администрация на страната, където те целенасочено са отчитали приходите си.