Не е изключено Русия да свали американски самолет.

Това заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър на конференция в американския Център за външни отношения.

Той бе запитан как според него би реагирала Москва, ако Вашингтон наложи над Сирия забранена за полети зона. И даде следния отговор:

"Не знам. Не чета чуждите мисли. Но вземам насериозно много модерната и ефективна система за противовъздушна отбрана, която имат руснаците.  И мисля - не бих изключил, те да свалят американски самолет, ако почувстват, че той заплашва силите им на земята."

Ако ПВО на Русия не е толкова добра, тя не би я разположила, смята шпионин номер 1 на САЩ.

Засега правителството на Барак Обама се въздържа от създаване на зона, забранена за полети и зона за сигурност за мирното население. Тази позиция донякъде е поради трудността в охраната и налагането на зоната, както и заради риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия, отбелязва АП.

Кандидат-президентката на демократите Хилъри Клинтън обаче призова в някои райони на Сирия да бъде обособена забранена за полети зона.

Кандидатът за вицепрезидент от републиканците Майк Пенс също призова за такава мярка, но Доналд Тръмп все още не е заел твърда позиция по въпроса.