"Америка какво е, да не е някаква бананова република, Америка е велика държава", обяви руският президент Путин. "Ако не съм прав, поправете ме. Не мога да си представя, че някой сериозно си мисли, че Москва може да повлияе по някакъв начин на изборите в САЩ", допълни господарят на Кремъл. Той окачестви подобни твърдения като измислица и истерия, за да се отвлече вниманието от истинските проблеми в Щатите като, например, колосалния дълг и полицейския произвол.

Русия не се стреми нито към глобално доминиране, нито към експанзия, а е за равна и неделима сигурност за всички, продължи Путин, който говори в черноморския курорт Сочи на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай", предаде ТАСС.

"Страните по света, които могат като Русия да се опрат на хилядолетна история, не са малко и ние се научихме да ценим нашата идентичност, свобода и независимост. При това не се стремим към конфронтация с когото и да било", каза Путин.

За митичните заплахи

"Постоянно биват щамповани заплахи - измислени, митични, от рода на прословутата руска военна заплаха. Наистина това е доходен бизнес. Може да бъдат измъквани нови военни бюджети в собствените страни, да бъдат огъвани съюзниците според интереса на една свръхдържава, да се разшири НАТО, да се доближат структурите на алианса, бойните подразделения до нашите граници", отбеляза руският лидер.

На границата между 80-те и 90-те г. на ХХ век имало шанс не само да бъде ускорен процесът на глобализацията, но да му бъде придаден устойчив характер. Но страните, които сметнали себе си за победителки в Студената война, започнали да преправят световния политически и икономически ред в свой интерес. Този ред обаче не се харесал на всички.

Напоследък особено силно се наблюдавали противоречия, свързани с преразпределението на политическата мощ.

За "някои свръхдържави"

"Днес, ако на силните на света са им изгодни някакви стандарти или норми, те принуждават и всички останали да им се подчиняват. Но ако впоследствие тези стандарти започват да пречат, незабавно ги изхвърлят в кошчето и ги смятат за остарели", каза Путин.

Като пример за тази стратегия той изтъкна бомбардировките през годините в Белград, Ирак, Либия и Афганистан. Тези операции започвали без съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Руският лидер обаче не спомена и дума за това как Русия откъсна Южна Осетия и Абхазия от Грузия през 2008 г. и как анексира Крим през 2014 г.

Но обвини "някои свръхдържави", че в стремежа си да променят в своя полза стратегическия баланс унищожили и световния правов ред, който забранява разгръщане на противоракетни щитове. Те създали и снабдили с оръжие международни терористични групировки, чиято жестокост кара милиони хора да бягат от опасните райони.

За НАТО и новите условия

"Създадени още по времето на Студената война и явно изживели времето си структури - такива като НАТО, да кажем, въпреки всички разговори за необходимост от адаптация към новите условия, изобщо не се адаптират", заяви Путин.

Според него постоянно се правят опити такъв важен механизъм за гарантиране на общоевропейската и транстлантическата сигурност като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да бъде превърнат в инструмент за обслужване на нечии външнополитически интереси. В резултат нози инструмент работи нахалост.

За Сирия и вашингтонските сили

Путин съжалява, че личните му договорки с американския му колега Барак Обама за Сирия не са проработили, а във Вашингтон са се намерили сили, нарушили тези планове.

По този начин кръвопролитието в арабската страна така и не могло да бъде спряно. А единният фронт за борба с тероризма, за който толкова се говорело, така и не бил създаден.

За западната пропаганда

"Бих искал в Русия да имам такава пропагандна машина като тази в САЩ. Но ние нямаме такива глобални средства за масова информация като Си Ен Ен, Би Би Си и някои други. Засега нямаме такива възможности", каза кремълският господар със съжаление.

Той изтъкна, че е налице липсата на стратегии и идеологии за бъдещето. Това пък създавало атмосфера на неувереност, която пряко влияе върху обществените настроения.