В спортната зала в Северна Каролина пет млади жени сияят, след като са чули речта на първата дама на САЩ Мишел Обама. Събитието в университета "Уейк Форест" е част от политическата обиколка на бившата първа дама и кандидат на Демократическата партия Хилъри Клинтън. Но главната атракция, без съмнение, е сегашната първа дама.  

Кампанията не е приключила, но младите жени са готови за следващата.

"Ще бъде наистина невероятно, ако Мишел Обама евентуално се кандидатира за президент", казва 21-годишната Яси Еманиън ентусиазирано.

"Тя е толкова вдъхновяваща, толкова силна и всеки път, когато я чуя да говори, не се чувствам толкова притеснена с всички други неща, които ставата на тези избори", добавя 18-годишната Елизабет Лорди.

Обама влезе в историята като се присъедини към Клинтън за първи път на сцената в четвъртък, нещо, което тя съзнава.

"Знам, че има хора, които коментират, че е безпрецедентно за действаща първа дама да е толкова активна в президентска кампания - каза пред аудиторията тя. - Това е вярно, но е вярно и че това е безпрецедентна кампания. Затова и аз съм тук."

За първи път жена е кандидат на една от основните политически партии за президент, за първи път двете първи дами са обединени от опонент, чиито забележки относно сексуално насилвани жени принудиха хората да искат Обама да излиза на по-политически терен.

През 2005 г. преди участие в щатска забавна програма републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше записан да говори, че е насилвал жени без съгласието им.  "Направо ги целувам, не чакам", хвали се той. "Може да направиш всичко. Сграбчваш ги за .."

Записът беше огласен само два дни преди втория президентски дебат.

В рамките на седмица множество жени се появиха с оплаквания, че Тръмп е вършил точно това, за което говори.

Мишел Обама чу достатъчно. В реч на 13 октомври в Ню Хемпшир майката на две дъщери, която прекарваше цялото си време в Белия дом като представяше инициативи за млади жени и девойки по света, тръгна срещу Тръмп.

"Искам да ви кажа, че не мога да спра да мисля за това - каза Обама пред събралите се хора. - Бях разтърсена до дъно по начин, който не предполагах."

"Тя продължава да атакува републиканския кандидат без да го назовава като добавя: "Време е сега всички ние да застанем и да кажем: Достатъчно. Това трябва да спре веднага."

Това беше решаващ момент в кампанията. Обама вече впечатли Националната конвенция на Демократическата партия през юли със силна реч, която включваше фраза, която се превърна в запазено скандиране по време на спирките на Клинтън в кампанията: Когато те падат, ние се издигаме! Но нейната реч от Ню Хемпшир увеличи очакванията, че тя се подготвя да тръгне по стъпките на Клинтън.

"Съмнително е, че това някога ще стане", възразява Крис Галдиери, преподавател по политически науки в колежа "Сейнт Анзелм". "Не мисля, че тя има същата мотивация като на Хилъри Клинтън", казва той. Отбелязва, че президентът Обама множество пъти е подчертавал пред медиите, че жена му няма търпение да напусне Белия дом. 

В интервю през януари пред Си Би ЕС на въпрос дали някога е мислел да остане, ако трети мандат беше позволен от конституцията на САЩ, Обама отговори, че не би се кандидатирал отново. "Първа причина - Мишел няма да ми позволи", обясни президентът.

Но Бил Шнайдер, професор по публична политика в университета "Джордж Мейсън" смята, че е напълно възможно Обама да потърси политическа кариера. "Мога да ви кажа, че тя е приемана сериозно от ужасно много демократи", отбелязва той. Ключово е, смята той, да се намери щат, от който да се кандидатира за Сената или за губернатор. "Възможно е да бъде избрана за сенатор от Калифорния без никакви проблеми."

Това е пътят, по който тръгна Клинтън. След като напусна Белия дом през 2011 г., тя беше избрана в Сената през същата година. Тя беше там осем години преди да стане държавен секретар на Обама и след това кандидат за президент на Демократическата партия.

Дори и Мишел Обама да отбегне политическия живот, нейните фенове вярват, че тя вече имаше своето силно представяне.

"Знам, че тя ще бъде влиятелен човек, без значение къде - смята 18-годишната Уолис Херцог. - Ще ѝ се възхищавам винаги."

-----

* Текстът е публикуван на сайта на "Ал Джазира".