Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който се очаква да наследи Кристалина Георгиева като заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси, се очертава като новото главоболие за председателя ѝ Жан-Клод Юнкер.

В реч пред ограничена бизнес аудитория в Хамбург миналата седмица Йотингер, бивш премиер на германската провинция Баден-Вюртемберг, потвърди репутацията си на „поразяваща уста“. Според дипломат, пожелал анонимност, тя е една от причините християндемократите на канцлера Ангела Меркел да предпочитат той да е в Брюксел, а не у дома.

С две изречения Йотингер, който сега отговаря за дигиталната икономика и общество, успя едновременно да вкара Комисията в скандали с Китай, белгийския регион Валония и с ред правозащитници. Той описа китайска делегация, с която се е срещал, като хора „с дръпнати очи“, нарече Валония „микрорегион, управляван от комунисти, който блокира цяла Европа“ и се пошегува, че очаква в Германия законопроект за задължителни гей бракове.

Пълното изоставяне на политическата коректност от страна на Йотингер отприщи вълна от гневни реакции.

Поредната дойде днес от външното министерство в Пекин:

„Мисля, че съответните бележки всъщност отразяват дълбоко вкорененото и озадачаващо чувство за превъзходство на някои западни политици“, каза пред репортери говорителката му Хуа Чунин, цитирана от Ройтерс.

„Надяваме се, че тези хора могат да се научат да гледат на себе си и на другите обективно и да се научат на взаимно уважение и равнопоставеност“, добави тя.

Още по-гневни са отзивите от политици и медии в Белгия. Лидерът на социалистите и бивш министър-председател Елио ди Рупо призова Юнкер да санкционира поведението на Йотингер.

Валония забави с три дни подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада миналата седмица с възражения за защитата на европейските социални и екологични стандарти и за специален арбитражен съд, който ще решава споровете между инвеститор и държава.

Йотингер и Комисията обаче от понеделник, когато скандалът избухна, отказват да се извинят. Комисарят призна само, че думите му са били „нескопосани“.

„Нямаме какво да добавим“, каза в пресзалата на Комисията нейният говорител Маргаритис Схинас.

„Няма никакъв скандал“, каза Йотингер, цитиран днес от портала EurActiv. „Вие, EurActiv, направихте скандала“.

Слушател на крамолното му изказване миналата събота го беше записал с мобилен телефон и сподели клипа в световната мрежа.

Това стана ден, след като Юнкер обяви, че предлага Йотингер за приемник на Георгиева. Тя подаде оставка от Комисията миналия петък, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка от януари догодина.

Ако Юнкер не промени предложението си, Йотингер трябва да се яви на прослушване в Европейския парламент. Част от депутатите вече обещават то да бъде трудно.

„Ще обследваме подробно поведението на комисаря Йотингер по време на парламентарното изслушване в Бюджетната комисия“, каза в съобщение за медиите лидерът на групата на либералите Ги Верхофстадт, бивш белгийски премиер. „Ще прегледаме не само дали е способен да бъде заместник-председател на Комисията, но също ще го препитаме цялостно за неотдавнашните му коментари“.

„Целта на изслушванията е не само да оценим техническата експертиза на кандидатите, но и придържането им към ценностите на Европейския съюз“, каза заместничката на Верхофстадт София ин ‘т Велд, евродепутатка от Холандия.

Йотингер (63 г.) служѝ като комисар по енергетиката в предишната  Комисия на Жозе Мануел Барозу до края на октомври 2014 г. За една от заслугите му се смята диалогът с Русия за редовни газови доставки към ЕС след кризите с Украйна и с проекта „Южен поток“.

Германският комисар не за първи път прави заглавия в медиите с бомбастични изказвания по теми, които са извън преките му отговорности.

През юни 2015 година, в най-острата фаза на гръцката дългова криза, той заяви, че Европа трябва да направи план за „извънредно положение“, защото излизането на Гърция от еврото е неизбежно. Официалната линия на Комисията беше точно противоположна – че тя не разглежда такъв сценарий.