ДСБ разпространи декларация във връзка с резултатите от първия тур на изборите за президент. Партията няма да подкрепи нито кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, нито кандидата на БСП Румен Радев на втория тур.

„Днес ние не можем да заставим своите избиратели да подкрепят нито един от участниците във втория тур, представители на тази политика. С поведението си по време на кампанията, те допълнително отблъснаха десните избиратели и убедените демократи. Тяхна задача е да спечелят загубеното доверие за седем дни“, се казва в декларацията.

След изтеклия пълен цикъл от избори, десницата трябва да започне на чисто, се казва още в позицията.

Не е споменат изрично Реформаторският блок, но споразумението за него включваше именно общо явяване на пълен цикъл от избори и на практика след днес вече не е в сила.

„Нашата задача днес е да обединим свободните българи - демократите, реформаторите,  десните хора в България. През кампанията организациите на всички десни партии показаха еднозначно волята си за единство и противопоставяне на рекета, корупцията и еднопартийния модел. ДСБ протяга ръка за обща работа с тези граждани и организации вдясно, които са опозиция на настоящото управление“.

ДСБ благодари на структурите на всички партии от Реформаторския блок за постигнатия „силен мажоритарен резултат в тежка атмосфера на страх и популизъм“.

Предлагаме ви пълния текст на декларацията:
 

ДЕКЛАРАЦИЯ

На ПП “Демократи за силна България” по повод проведения първи тур на избори за президент и вицепрезидент на Република България

  1. Националното ръководство на ДСБ изказва своята благодарност към всички български граждани, които подкрепиха  Трайчо Трайков и Съби Събев. Благодарим и на структурите и активистите на всички партии от РБ, които изнесоха тежката предизборна кампания, и най-вече - на самите кандидати, които постигнаха силен мажоритарен резултат в тежка атмосфера на страх и популизъм. 
  2. Резултатите от първия тур дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм. Отговорността за тази криза е лично на премиера Борисов. Многократно и арогантно той отказа  протегнатата ръка вдясно от центъра. С навеждането си към Ердоган и Путин  постави на карта членството в  ЕС и НАТО. По обиден за цялата нация начин забави номинацията на ГЕРБ, и издигна кандидат, неприемлив за десните избиратели не само в РБ, но и в ГЕРБ.
  3. ДСБ от една година оттегли подкрепата си за правителството и постоянно предупреждава за последиците от водената грешна политика. Днес ние  не можем да заставим своите избиратели да подкрепят нито един от участниците във втория тур, представители на тази политика. С поведението си по време на кампанията, те допълнително отблъснаха десните избиратели и убедените демократи. Тяхна задача е да спечелят загубеното доверие за седем дни. 
  4. След изтеклия пълен цикъл от избори, десницата трябва да започне на чисто. Да изгради смела алтернатива на днешното корумпирано управление, което предаде политическата инициатива на комунисти и популисти. 

Нашата задача днес е да обединим свободните българи - демократите, реформаторите,  десните хора в България. През кампанията организациите на всички десни партии показаха еднозначно волята си за единство и противопоставяне на рекета, корупцията и еднопартийния модел. ДСБ протяга ръка за обща работа с тези граждани и организации вдясно, които са опозиция на настоящото управление. 

ДСБ започва интензивна подготовка за явяване на парламентарни избори. НР на ДСБ свиква Изпълнителен съвет и разширен състав на Националния изборен щаб на партията за 11.11.2016г. и Национално съвещание за 26.11.2016г.