Кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева не се съгласи с вицепремиера и също зам.-председателка на ГЕРБ Румяна Бъчварова за причините, довели до второто място на първия тур на вота. По-рано през деня Бъчварова отдаде втория резултат на Цачева на протестен вот срещу управляващото мнозинство. 

"Позволете да не не съглася. По-скоро мисля, че нещата изглеждаха предрешени за първия тур, знаеше се от анализите на социолозите какъв резултат се очаква. Много от гражданите казаха, че ще отидат на втория тур да гласуват. Сега е решаващата битка. Затова очаквам всички активни граждани, младите хора най-вече, да упражнят правото си на вот - на първия тур имаше различни опции, но сега въпросът е в каква България искаме да живеем", заяви Цачева пред БНТ.

По-рано през деня тя отчете като критика от щаба си, че е водила твърде толерантна кампания, но обеща да продължи така.

По отношение на опонента си, подкрепен от БСП ген. Румен Радев кандидатката на ГЕРБ се усъмни, че той е "натовски генерал". Причината била, че според Цачева той е заявявал нужда от промени в договорите ни за членство в ЕС и НАТО, а и Цачева оспори, че ген. Радев е "натовски генерал". Ген. Радев бе командващ на Военновъздушните сили в периода 2014-2016 г., а преди това от 2009 г. е заместник-командващ (ГЕРБ идва на власт за първи път през 2009 г. - б.р.) 

Цачева коментира, че търси подкрепа от гражданите, но е естествено да потърси подкрепа от коалиционните партньори от Реформаторския блок, особено след като в изборната нощ са подали ръка. По повод декларацията на Гражданския съвет на Реформаторите, в която името на Цачева ве фигурира, а призивът е за вот "против ген. Радев", Тя заяви, че вероятно десните смятат, че така ще мобилизират повече избирателите си. Но не допусна, че може да се смята за призив към вот "в бялото квадратче" с опция "Не подкрепям никого". (

Цачева добави, че зад ген- Радев освен БСП, стои и ДПС, но не отговори на въпроса за подкрепата за нея от партията на Лютви Местан - ДОСТ. Попитана кой би носил отговорност при евентуална загура на втория тур, тя обясни, че няма такава опция, но и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ясно поема отговорности и е заявил позицията си.

В изборната нощ Бойко Борисов не подаде оставка, въпреки заявката, че ще го направи, ако ГЕРБ загубят, но обеща, че ще го направи, ако загубата на президентския вот е окончателна. 

Цачева отново говори за промените в конститутията, свързани със съдебната реформа - тема, която беше основна част от кампанията на десния кандидат Трайчо Трайков. По думите "по-радикалният проект" за промени в основния закон преди повече от година, който е бил изработен заедно с правосъдния министър Христо Иванов не е минал, защото не е събрал подкрепа. 

Алтернативата беше да не проведем никаква реформа или да отпаднат за мен не толкова важни неща но да има промени в конституцията, заяви Цачева, но се ангажира като президент да работи за подкрепа в частта за реформа във Висшия съдебен съвет, за справедлив съд, както и за приемане на новия антикорупционен закон, познат като закон "Кунева".

Цачева каза още, че до момента не е водила разговори с "Патриотичния фронт" и Веселин Марешки за балотажа.