Германският външен министър, социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер, ще е следващият президент на Германия.

Не, вотът не е минал. Изборът ще е на 12 февруари догодина, но е предрешен.

Защо?

След дълги спорове днес християндемократите на канцлерката Ангела Меркел и баварските консерватори от Християнсоциалния съюз се споразумяха да подкрепят кандидатурата на социалдемократите – Щайнмайер.

Това стана след телефонна конференция на Меркел с ръководството на нейния Християндемократически съюз (ХДС).

Ангела Меркел.

“Ние сме най-голямата политическа сила, но не сме сами. Нужна ни е подкрепа”, е била позицията на Меркел според участници в разговора.

Канцлерката е визирала Федералното събрание, където десницата няма необходимото мнозинство. На 12 февруари Федералното събрание ще избира държавен глава, след като сегашният президент Йоахим Гаук отказа да се кандидатира за втори мандат.

Същевременно партийната лидерка е окачествила Щайнмайер като “човек от центъра”, и “гарант за стабилност в несигурни времена”. Меркел изразила и убеждение, че подкрепата за Щайнмайер е решение на разума.

Малко отклонение

В Германия президентът не се избира пряко, а от Федералното събрание, което се свиква единствено по този повод. То се състои от броя на депутатите в Бундестага (парламентът) и от още толкова представители на федералните провинции, които не са само политици, а и известни представители на науката, културата и спорта.

Това ще рече, че при вота на 12 февруари догодина Федералното събрание ще се състои от 1260 души – 630 депутати и още толкова пратеници от 16-те федерални провинции. При това положение десницата – ХДС и баварският ХСС, ще имат 543-ма свои представители. За избор на държавен глава се изискват минимум 631 гласа. Социалдемократите ще имат 388 свои пратеници във Федералното събрание. Те обаче в никакъв случай няма да гласуват за кандидат на десницата.

При избора догодина федералното събрание ще наброява 1260 души.

Така Меркел нямаше никакъв друг полезен ход, освен да убеди своите да подкрепят кандидатурата на социалдемократите – Щайнмайер. Щеше да е друго, ако нейният фаворит, сегашният председател на Бундестага проф. Норбер Ламерт, не беше отказал да се кандидатира за държавен глава. Той е консенсусна фигура, политик със завиден опит и обединяваща фигура.

Меркел даде да се разбере, че е готова да подкрепи “зеления” премиер на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман.

Социалдемократите казаха “Не!”

Така на нея не й остана разумен ход, освен подкрепа за Щайнмайер вместо твърдоглаво да се издигне кандидат на десницата, който да се провали на вота догодина.

Вън от съмнение е, че от гледна точка на държавността Меркел постъпи правилно, макар и болезнено за ХДС. По-добре е да се спечели с подходящ кандидат на социалдемократите, отколкото да се загуби драматично с контракандидат без шансове да бъде избран. Нито излишно мерене на силите, нито заплахи с оставка са в стила на Меркел и на който и да е опитен политик.

Макар още да не е обявила дали ще се кандидатира за четвърти канцлерски мандат есента на идната година, Меркел вероятно е мислила и в тази посока.

Заговори се, че социалдемократите ще издигнат Щайнмайер за свой кандидат за канцлер. С такъв опонент и при натрупани негативи от бежанската криза и изреченото от нея “Ще се справим!” имаше реална опасност Меркел да загуби от Щайнмайер. Но при парламентарния вот догодна той ще е в президентския дворец “Белвю”. Което не означава гарантирана победа за Меркел, ако реши отново да се впусне в надпревара за канцлерството. Възможно е да я загърбят много нейни симпатизанти заради покрепата й за Щайнмайр като президент.

Не е изключено и обратното – Меркел да привлече гласове сред симпатизантите на социалдемократите. Но всичко това засега е никому ненужен покер.

Какви са първите реакции?

Християндемократът и финансов министър Волфганг Шойбле окачестви избора на Меркел като “поражение за съюза ХДС/ХСС”. Не така мислят от ХСС.

Вицепремиерката на Бавария от ХСС Илзе Айгнер заяви:

“Лично аз смятам, че Щайнмайер е добър кандидат.”

Генералният секретар на ХСС Андреас Шойер:

“Щайнмайер е добра кандидатура в тези времена на външнополитически предизвикателства.”

Манфред Вебер, евродепутат от ХСС:

“Щайнмайер е добър кандидат.Точно при сегашното положение на Германия й е нужно силно ръководство. Като външен министър той доказа, че може много.”