Европейските външни министри днес за пореден път разкритикуваха репресиите на турското правителства срещу опозицията след опита за преврат на 15 юли, но не прекъснаха преговорите за членство с Турция.

Австрия, Белгия и Люксембург се обявиха за прекратяване на преговорите, но Германия, Франция и Великобритания, която се готви да напусне ЕС, заявиха, че Турция е твърде важен партньор и ЕС не може да си позволи прекалени реакции.

В същото време в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в една от най-еврофобските си речи, обяви, че ще изчака до края на годината ЕС да реши за преговорите и ако решение няма, догодина ще свика референдум за бъдещето на преговорите за членство в съюза.

Очаква се това решение да вземат държавните и правителствените ръководители на 28-те на среща на16 декември в Брюксел.

"Аз не съм за продължаване на присъединителните преговори и смятам, че Турция няма място в Европейския съюз", каза австрийският външен министър Себастиан Курц.

"Турция е толкова важна за нас, ... че не можем да си позволим да откажем диалог, особено в тези трудни времена", каза германският външен министът Франк-Валтер Щайнмайер.

ЕС разчита Турция да държи на своя територия 3 милиона бежанци от Сирия и Ирак и да не допуска нелегална миграция към Европа съгласно двустранна декларация с ЕС от 18 март т.г.

От септември насам в Турция са задържани 40 000 души и повече от 31 000 са останали в ареста, включително 81 журналисти; 129 000 държавни служители или са временно отстранени от работа и или - уволнени; цел на репресиите са главно военни, съдии, учители, учени, журналисти.

Над 4 000 институции и частни компании са затворени, а активите им - конфискувани от държавата. Други 10 000 държавни служители са уволнени с декретите под извънредното положение обявено след преврата и продължено с три месеца на 3 октомври. Продължават затварянето на медии и арестите на журналисти. 

Турция води преговори за членство от 2005 година. Споразумението ѝ за асоцииране и стабилизация с Европа е от 1963 г.