"Най-добрият вариант е, ако двамата президенти се споразумеят за състава на новия кабинет. Това е лично мое мнение. Две служебни правителства в рамките на няколко месеца, не е хубаво. Това е огромен стрес за администрацията. Тя и без това е объркана и не дотам мотивирана при всички смени на караула. Това още повече би влошило нещата".

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по bTV, запитан за политическата ситуация след днешната оставка на кабинета "Борисов 2".

Дончев не изключи и възможността новоизбраният президент ген. Румен Радев сам да си нареди служебното правителство. "В крайна сметка имаме един президент, чийто мандат приключва, и един президент, чийто мандат започва. Правото е на страната на този, който тепърва ще президентства", коментира вицепремиерът.

По думите му най-ранното време за следващите парламентарни избори е края на март 2017 г. Томислав Дончев беше категоричен, че политическите сили трябва да се съобразят с волята на народа, изразена в инициирания от екипа на Слави Трифонов национален референдум.

"Най-голямо значение има какво е казал суверенът. Единственото, което има право да направи отговорният държавник, е да се съобрази с него. Да, има куп технически предизвикателства – примерно дали времето до следващите парламентарни избори ще е достатъчно цялата избирателна система да се прекрои съобразно резултатите от референдума", обясни Дончев.

Но той отхвърли това прекрояване да отнеме до една година, каквото мнение изрази лидерката на БСП Корнелия Нинова, след като се консултирала с най-добрите си експерти.

"Аз също се консултирам с различни експерти. Това, което предизвиква техническа трудност, е районирането. Но това не е упражнение за половин година, а по-скоро за месец и половина или два. Напълно възможно е да се случи в един по-интензивен режим на работа. Да се отказва някой в аванс, означава че по никакъв начин не се съобразява с волята на народа", бяха думите на вицепремиера.

Той призова парламентарния дебат за референдума да не се отлага и дори апелира да се съкрати коледната ваканция на Народното събрание, ако е необходимо. Да не съобразим изборите с това, което е казал народът, е цинично, допълни той.

Дончев отрече, че ще му бъде тъжно след напускането на властта. Напротив - бившият кмет на Габрово копнеел да се наспи и да обърне внимание на много планове, които е занемарил в последните години. Той направи и анализ на загубата на ГЕРБ на президентските избори:

"Очевидно има дефект в начина, в който сме работили до момента. Хубаво е, че подобряваме инфраструктурата, създаваме условия за икономически растеж. Но хората искат повече. Има и усещане за липса на справедливост. Ако трябва да съм откровен, това не е само усещане".