Асра Номани е била журналистка в "Уолстрийт джърнал". Тя е съосновател на реформаторско мюсюлманско движение, живее в САЩ, потеклото й е имигрантско. И разказва пред реномирания вестник защо е гласувала за избрания вече 45-и президент на страната Доналд Тръмп.

"Много беше казано за тихите, скрити симпатизанти на Тръмп. Това е моето признание и обяснение - аз съм 51-годишна, мюсюлманка, жена имигрантка от "различните" и съм един от тези тихи, тайни избиратели. Не съм "фанатик", "расист", "шовинист", "сексист"..." - започва разказа си пред "Уолстрийт джърнал" Номани.

През зимата на 2008 г., като заклет либерал и горда дъщеря на Западна Вирджиния, Номани се мести в традиционно консервативната Вирджиния само защото щатът помага за избора на първия цветнокож президент на САЩ - Барак Обама. Но сега, в продължение на година, жената пази политическото си предпочитание за кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп за президент. Дамата разказва как в изборната нощ неин приятел написал в туитър извинение към света заради избора на милиардера за президент. Очаквало се като поддръжник на Демократическата партия Номани да е част от това извинение, придружено с думите: "Срам ме е от това, което направиха милиони американци". Но не е била, напротив. Сама казва, че в изборния ден съвсем спокойно и съзнателно е отбелязала в бюлетината вот за Тръмп.

"Поддържам позициите на Демократическата партия по отношение на абортите, на еднополовите бракове, на климатичните промени. Но аз съм самотна майка и не мога да си позволя плащанията по здравната осигуровка по здравната реформа на Обама. Програмата за жилищните кредити не ми помогна. В изборния вторник, когато шофирах из щата, видях провинциалната Америка и много обикновени американци, също като мен, изнемогващи да свържат двата края след 8 години управление на администрацията на Обама", разказва Номани.

И продължава:

"В крайна сметка, като мюсюлманка с либерални политически възгледи, която е изпитала ислямисткия екстремизъм в този свят, бях опозиция на решението на Обама и Демократическата партия да танцуват степ около "исляма" на "Даеш". Разбира се,  риториката на Тръмп беше много повече от неделикатна и много хора могат да имат политически различия с неговите предложения, но за мен те бяха преувеличени и демонизирани от правителствата на Катар и Саудитска Арабия, техните медии като "Ал Джазира" и подобните им на Запад... Защото като човешко същество на тази планета най-много ме тревожи екстремизмът - от този, който заля с кръв хотел "Тадж Махал" в Мумбай (голям атентат през 2008 г. - б.р.) и дансинга на клуба в Орландо, Флорида (това лято - б.р.).

Жената припомня как в средата на юни след стрелбата в дискотека "Пулс" в Орландо, Тръмп е написал в туитър:

“Дали президентът Обама най-после споменава думите "радикален ислямистки тероризъм"? Ако не, то веднага трябва да се оттегли..."

Асра Номани обяснява и кога е преосмислила подкрепата си за Хилъри Клинтън - веднага след разкритията за милиони долари дарения към фондацията на семейството от Катар и Саудитска Арабия.

"Да, аз искам равно заплащане. Отхвърлям думите на Тръмп в частен разговор по отношение на жените, против съм стената между Мексико и САЩ и плана за "забрана" на мюсюлманите. Но аз вярвам в Съединените американски щати и не консумирам политическата хипербола, наложена от някои политически среди, да демонизират Тръмп и неговите симпатизанти..." 

"Опитах да обясня това деликатно, последва порой - ако си последовател на Тръмп, значи си "реднек", разказва Номани. 

Няколко дни преди изборите тя получава имейл от журналист от Индия с въпрос: "Какво мислите за това да сте мюсюлманка в "Америка на Тръмп"? Ето и отговорът й, който така и не стига до въпросния журналист:

"Отговорих, че като дете от Индия, пристигнало в САЩ на 4 години през лятото на 1969 година, аз нямам абсолютно никакви страхове да бъда мюсюлманка в "Америка на Тръмп". Балансите в Америка и богатата ни история на социална справедливост и граждански права никога няма да позволят страховете, приписвани на Тръмп заради риториката му, да се реализират".

Това, което ме притесняваше повече, са опасенията за влияние на теократични мюсюлмански режими, в това число тези в Катар и Саудитска Арабия, в "Америка на Хилъри Клинтън". Тези режими не са блестящи примери за прогресивни общества с провалите им да предложат защита на фундаментални човешки права и процедура за придобиване на гражданство от имигранти от Индия, бежанци от Сирия и на всички, които се чувстват де факто като роби в тези режими", разказва мюсюлманката, гласувала за Тръмп... И добавя:

"Ние трябва да се изправим с морален кураж не само срещу омразата срещу мюсюлманите, но и срещу омразата на мюсюлманите, така че всеки да може да живее в мир".

Журналистът от Индия не получил отговора. А Номани не го изпратила повторно заради очаквания гняв, който би се излял върху нея. Но гласувала. За Тръмп.