Военният министър в оставка Николай Ненчев отрече някога да се е чувствал заложник на премиера Бойко Борисов. Той коментира по Нова тв изказване на Атанас Атанасов от ДСБ, че Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Петър Москов персонално са договорили постовете си в кабинета, а назначаването на Ненчев е станало случайно.

"За мен е важна втората част от изказването на Атанасов, не съм бил влизал в никакви договорки предварително. Никога не съм се чувствал като наемник, точно обратното като човек, който има собствена кауза, винаги съм се придържал към управленската програма", рапортува бодро Ненчев, който на няколко пъти заяви колко добре се е чувствал в кабинета и колко добре се е справил с работата си.

"В България има нужда да говорим по-често истината. Има дефицит на истината. Не съм имал конфликт, не съм се чувствал като заложник, имах чудесни отношения с колегите в правителството. Най-много средства получава отбраната и това не е станало случайно", отбеляза той.

Ненчев отбеляза, че предсрочните избори не са добро решение, но не се впусна в подробности. Оставката на Борисов за него не била изненада, тъй като премиерът заявявал и на МС, че ако не спечелят изборите ще подаде оставка. "Той направи това пред цялото общество и ние трябва да го поздравим. Някак недооценяваме, когато някой постъпи достойно и си спази думата", похвали министърът в оставка правителственият шеф.

Според Ненчев въпреки всички вътрешни трусове Реформаторският блок "беше и продължава да бъде успешен политически проект".

"Ще продължа да работя РБ да се запази в този си вид. ДСБ трябва сами да вземат своето решение", каза той.

Попитан за създаването на нов десен проект, за какъвто говори Радан Кънев лидерът на БЗНС реши да се върне назад в историята: "Когато говорите за нов десен проект, този проект се е случил, когато през 1945-46 г. опозицията се обединява около Никола Петков. Базата трябва да се търси около това."

"Ще продължа да работя за единство на демократичните сили", каза още Ненчев.

Той коментира и че няма промяна в отношението му към новоизбрания президент Румен Радев. Имало е конфликт на интереси при назначаването на сегашната съпруга на генерала за пиар на ВСС, смята Ненчев.

Той обаче отказа да отговори на въпрос дали би подал персонално оставка, защото не може да работи с Радев, ако не се беше стигнало до оставката на целия кабинет.

"Президентът има малко възможности спрямо армията", каза само Ненчев.

Министърът в оставка обаче отбеляза, че е "много сериозно обезпокоен от дълго време за външнополитическата ориентация на България".

"Силно съм обезпокоен. Ето Решетников (политологът Леонид Решетников, близък до Путин - б.р.), който твърди, че Корнелия Нинова още през август е говорила за кандидатурата на ген. Радев в Русия. Той е човек, твърде близък до Путин", даде пример Ненчев.

Ненчев сподели и страховете си относно бежанците, но отбеляза на наколко пъти в разговора: "Направихме много и постигнахме много". Според него оградата вероятно ще бъде завършена към края на годината. 

Той призна, че във време на безвластие, администрацията работи по-малко и контролът може да отслабне.

Безпокои ме всичко което се случва в Афганистна, Ирак, Сирия, където напрежението не спира. Трбява да бъдат взети всички превантинти мерки.