Френската дясноцентристка партия на републиканците провежда днес избори на кандидат за президент по пример на системата в САЩ, разказва Би Би Си.

"Републиканците", преименуваната формация на Никола Саркози, подобно на своите колеги в САЩ, предложиха на избирателя първо да си хареса един от 7-те вътрешнопартийни кандидати, при това в два тура, както е и френската и българската система за избор на президент. Преднина има бившият премиер Ален Жупе, поне според социолозите, а самият Саркози и друг ключов политик от десницата - Франсоа Филон - са близо зад него.

Ключово е, че всички граждани, не само партийни членове, могат да участват във вота, което значи, че и симпатизанти на левицата или крайнодесните от Националния фронт могат да влияят на решението кой ще представя републиканците на изборите през април 2017 г.

Победителят ще се изправи именно срещу лидерката на радикалите във Франция Марин льо Пен. Тя днес получисолидна преднина в социологическите проучвания - над 9% пред потенциалния втори, съобщи в. "Индепендънт". Лидерката на крайнодесния "Национален фронт" ще получи около 29% от вота на французите.