Европейският съюз да прекрати временно преговорите за членство с Турция заради репресиите, последвали неуспелия опит за преврат на 15 юли, поиска днес Европейският парламент.

Резолюцията бе приета с 479 на 37 гласа и 107 „въздържали се“ на сесия на парламента в Страсбург.

Тя отбелязва, че Турция остава стратегически партньор на Европа, но и че във всяко партньорство волята за сътрудничество трябва да бъде двустранна.

"Турция не показва такава политическа воля, тъй като действията на турското правителството още повече отдалечават страната от нейния път на европейско развитие“, се казва в резолюцията.

Евродепутатите отбелязват, че евентуално връщане на смъртното наказание в Турция би довело до прекратяване на процеса на присъединяването ѝ към ЕС. 

От септември насам в Турция са задържани 40 000 души и повече от 31 000 са останали в ареста, включително 81 журналисти и лидерите на кюрдската Демократична партия на народите; 129 000 държавни служители или са временно отстранени от работа и или - уволнени според публикуван през октомври доклад на Европейската комисия. Цел на репресиите са главно военни, съдии, учители, учени, журналисти.

Над 4 000 институции и частни компании са затворени, а активите им - конфискувани от държавата. Други 10 000 държавни служители са уволнени с декретите за извънредното положение, обявено след преврата и продължено с три месеца на 3 октомври. Продължават затварянето на медии и арестите на журналисти. 

Решението за евентуално прекъсване на прегоорите е в ръцете на външните министри на ЕС и изисква единодушие. Те се събират на последния за годината съвет идния месец. Не е изключено въпросът да стигне и до срещата на върха на ЕС насрочена на 15 и 16 декември.

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви по-късно днес, че "не приема сериозно доклада" и че той "нарушава основни европейски ценности". Той обвини Европейския парламент, че "губи мярката, когато става дума за Турция".

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви предварително, че резолюцията на Европарламента е без значение за страната му.

По-рано той обяви намерение да постави преговорите за членство в ЕС, които страната му води от 2005 г., на референдум. Той лансира и идеята, че вместо да търси членство в ЕС Турция може да потърси място в т.нар. Шанхайска шесторка, главните сили в която са Русия и Китай.

Турция продължава да очаква безвизов режим от ЕС, но още не изпълнява всички 72 условия за това.

Тя приютява 3 милиона бежанци, главно от Сирия и Ирак, и получава финансова помощ на обща стойност 3 милиарда евро от ЕС, за да ги издържа срещу ангажимента да не ги пуска да продължат пътя си към Европа.

За 11 години преговори Турция е отворила 17 от общо 35 преговорни глави и е затворила една. Преговорите бяха подновени през 2013 г. след близо тригодишно прекъсване.