Тит Флавий Котис е името на най-стария известен ни градоначалник на Филипополис (днешен Пловдив). Той е първият управител, след като градът бил обявен за метрополия на източната провинция Тракия в Римската империя. А това станало поне 40 години по-рано, отколкото досега бе известно. Предишната столица на провинцията бил древният Перинт на Мраморно море.

 

Името му научаваме едва днес, след като българските археолози Мая Мартинова и Николай Шаранков разчетоха надпис в основата на стълбище от IV век в Античния театър в Пловдив. Част от надписа е открита още преди 10 години, но едва сега археолозите попадат и на неговото продължение.

От каменния документ учените разбират, че Античният театър в Пловдив е поне с век по-стар от датировката, която имаше. Досега бе считано, че съоръжението за 7000 души вероятно е завършено по времето на император Траян, но новата хипотеза гласи, че е граден при император Домициан.

 

Тит Флавий Котис заемал всички важни постове във Филипополис през I век след Христа. Той бил три пъти архонт, върховен жрец и представител на съдебната власт на империята. На този древен жител по нашите земи може би се дължи мащабното в онези времена строителство на града, възхитил летописеца Лукиан, за да направи признанието:

„Красотата му блести отдалеч.“

 

Възможно е управникът да е местен аристократ, а не пришълец от столицата, предполага Шаранков. За това той съди по тракийската му фамилия Котис. Вероятно е бил и заможен гражданин – за да заема всички описани на каменния надпис длъжности, Тит Флавий Котис е имал подходящо образование и добра култура, а и по онова време било практика хората на подобни постове да поемат лично разноските по организацията на градските игри, развлечения и прочие събирания.

 

Филипополис е избран за метрополия вместо дотогавашната столица Перинт заради стратегическото си място в провинция Тракия. Тъкмо на Античния театър е сключен съюз, отбелязан с поставянето на две статуи една до друга – едната, символизираща Тракия, а другата – Перинт. От тях днес са останали само постаментите им.

Каменният надпис ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

Площад "Славейков"