Руското правозащитно общество "Мемориал", документиращо престъпленията на сталинизма, отново предзвика скандал. Засегнатите дори поискаха да се намеси лично президентът Владимир Путин.

На 24 ноември "Мемориал" откри в сайта си специален раздел, озаглавен "Кадрови състав на органите за държавна сигурност на СССР. 1935-1939". Това е база данни, съдържаща имената на близо 40 000 сътрудници на НКВД - зловещия Народен комисариат по вътрешните работи. Този орган е предшественик на Комитета за държавна сигурност (КГБ), наследен днес от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Сведенията са събирани в продължение на близо 15 години от изследователя Андрей Жуков.

Периодът, за който става дума, е известен още като Големият терор. Това са най-кървавите сталински репресии.

От "Мемориал" отбелязват, че с помощта на базата данни ще стане възможно идентифицирането на агентите на НКВД, участвали в тези репресии. Става дума както за хора, измъчвали арестуваните, така и за изпълнителите на смъртните присъди. Благодарение на новия раздел интересуващите ще могат да узнаят вече не само фамилните, но и собствените и бащините имена на агентите, кога и къде са работили, кога са се пенсионирали и какви награди са получили.

Желаещите ще могат да извършват търсене не само по азбучен ред, но и по местоработата, званията или наградите на отделните лица.

Андрей Жуков използвал най-различни източници при проучването си. Сред тях били и заповеди на НКВД, които се съхранявали в архивите на Руската федерация и били достъпни за изучаване и изследване. Жуков бил улеснен от факта, че именно през 1935 г. били въведени специални награди за отличили се агенти на НКВД. Именно по тях той идентифицирал голяма част от хората.

Възпитаници на НКВД през 30-те г. на ХХ век. Снимка Радио "Свобода"

И до днес не е известно колко хора са убити по време на Големия терор. Десетки хиляди от тях са минали през мазетата на московския Лубянски площад, известен още като Лубянка. Там се намира централата на ФСБ - наследник на НКВД.

Първоначално органът се е казвал ЧК - съкращение от Извънредна комисия. И до днес агентите на руските служби биват наричани чекисти.

Потомци на чекисти от времето на Големия терор са написали писмо до президента Путин с настояване достъпът до базата данни на правозащитното общество да бъде спрян, съобщи в. "Комсомолская правда". Същото поискали и единици от огласения списък, които са живи и до днес.

Изданието не цитира пасажи от писмото, но твърди, че авторите на писмото се страхуват, че децата, внуците и правнуците на репресираните можели да поискат да си отмъстят.

Обнародването на списъка на "Мемориал" съвпадна с друга интересна новина. Денис Карагодин от град Томск успял да извърши лично разследване, в резултат на което идентифицирал всички, свързани с разстрела на прадядо му Степан през 1938 г. Той установил имената на 20 души - ръководители, изпълнители, съучастници и дори шофьора на "черния гарван" - камионетката, возеща арестанти и смъртници.

Карагодин обаче е решен да продължи с проекта си. Втората му част вкюлчва привличане към отговорност, макар и посмъртно, на всички виновни, като се стигне до съветското Политбюро от онова време начело с Йосиф Висарионовоич Сталин.

Още преди година руското Министерство на правосъдието обвини "Мемориал", че "подкопава конституционния ред на Руската федерация" и "призовава за свалянето на сегашното правителство", както и че иска "промяна на политическия режим в страната". Обществото е обявено за "чуждестранен агент". Правоащитници изтъкват, че това е все едно Германия да отправи такива обвинения срещу центъра "Визентал", издирващ нацистки военнопрестъпници.