Партията ГЕРБ е по-искрен партньор на Русия от БСП. Това заяви в понеделник вечерта в интервю за Георги Коритаров пред TV+ генерал Леонид Решетников - председателят на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) към президента на Русия Владимир Путин.

Коритаров попита дали Решетников смята ГЕРБ за по-надежден партньор на Москва.

"Не знам дали е по-надежден, но е по-искрен. В САЩ ние предпочитаме републиканците - те казват това, което мислят, не са като демократите. С ГЕРБ е по-ясно", отговори генералът.

Лично той не смятал ръководството на БСП добро за Русия. То излъгало всички. Според Решетников българските социалисти лъжат избирателите си. Те уж издигат лозунги за развитието на отношенията с Русия, но като дойдат на власт, тези отношения се развалят.

"В Русия така гледат през последните години на ръководството на БСП. Няма голямо желание, Москва се отказа", каза Решетников.

Това бе втори разговор на Георги Коритаров с Леонид Решетников. Повод станаха задочните престрелки между руския генерал и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

В първия разговор на 24 ноември Решетников заяви, че е бил информиран лично от нея за предстоящото номиниране на Румен Радев за кандидат-президент.

Седмица по-късно Нинова заяви, че руснакът лъже. А след още един ден го характеризира като "корумпиран". В отговор Решетников написа открито писмо, в което на свой ред обвини Нинова в лъжи и клевети.

Венцислав Стефанов

Днес Решетников съобщи някои неизвестни досега подробности от срещата си с Нинова. Тя се провела в края на август в софийския хотел "Кристал палас".

Срещата била организирана от хората на г-жа Нинова, каза първо Решетников. След малко той отговори с "да" на въпроса дали сред тези хора е Венцислав Стефанов - президент на футболния клуб "Славия" и член на Изпълкома на Българския футболен съюз. Стефанов се съгласил името му да бъде назовано, но в началото руският генерал не искал да го прави, защото видял какво се случвало с хората у нас след първото му интервю.

Решетников обаче отговори, че не може да си спомни кой е довел Нинова, след като Коритаров го попита дали това не е Анна Ананиева, дъщеря на Нора Ананиева - една от лидерките на БСП през 90-те г. на ХХ век и вицепремиерка в двете правителства на Андрей Луканов. Генералът си спомни само, че било младо момиче.

Генералът бе попитан и коя от партиите в България има най-голям потенциал за сериозни отношения с Русия.

"За съжаление, не виждам такава. Вие сте член на НАТО, затова към България в Русия отношението е скептично. Има партия "Атака", която повдига въпроса, тя е малка."

Леонид Решетников не скри доброто си отношение към новоизбрания президент Румен Радев:

"Той не е решаващ фактор. Може би иска, но е президент и няма големи правомощия. Вярваме, че поне ще бъде толерантен към Русия и няма да прави изявления като сегашния президент. Той не е уличен хулиган, а нормален човек. Атмосферата ще стане по-добра. Затова приветстваме победата му."