Срещата между Корнелия Нинова и руския ген. Леонид Решетников е била по молба на лидерката на БСП. Това разкри в ефира на бТВ днес бизнесменът и президент на "Славия" Венцеслав Стефанов, който е уредил разговора.

"Тази среща е била подготвена, организирана още в Москва, не се е състояла, затова я организирах и се състоя в София", обясни Стефанов.

Самият той не присъствал, тъй като в този момент не бил в България, затова помолил "една дама, която знае идеално руски" - Ана Ананиева, дъщеря на Нора Ананиева и бивша зам.-председателка на Държавната агенция за защита на децата по времето на кабинета "Орешарски". 

"Нормално е две дами да влязат в едно заведение, но не е нормално лидер на партия да влезе сама, като сираче", обясни той.

Срещата била в кафенето на хотел "Кристал Палас", а Нинова сама информирала генерала за избора на ген. Румен Радев като кандидат-президент от левицата.

"Ген. Решетников разбра от г-жа Нинова кой е изборът на БСП и думите му бяха, че наистина, след като този човек е завършил тези академии и заради всичките му постижения, то той наистина е достоен човек. Ни най-малко не си е позволявал, под никаква форма, да казва кой трябва да бъде президент и да се е месил", обясни Стефанов.

Самият той описа руския генерал като свой приятел:

"Ген. Решетников е един много достоен човек, който всяка година идва в България на почивка със своето семейство, един голям приятел на България, мой приятел, с когото се гордея. Той е един радетел на дружбата между България и Русия, той е един честен човек. Казвал ми е – вие сте ни дали писменост и религия, ние никога няма да забравим това. И че не България изостави Русия – Русия изостави в един момент България, и ние сме длъжни да помагаме на българите."

Стефанов заяви още, че "почти всички" лидери на партии у нас са се срещали с генерала:

"Не ми се споменават имена, не е редно. Това, който го направи, мисли само злото на г-жа Нинова. Аз не виждам нищо нередно и ненормално в това нещо."

И подчерта, че Решетников не е бил уволнен, а просто се е пенсионирал от много тежък и отговорен пост - шеф на Института за стратегически изследвания на Русия, тъй като е на 70 години.

"Той не е някакъв разузнавач, нормално е компетентните хора и органи на България да се срещат с него. Той сам ми каза после "Венцеслав, аз не смея да кажа кой е направил тази среща, защото после в България ще те преследват"."

Стефанов каза още, че помагал на БСП доброволно, но не е член на партията, защото там имало безкрайно много "скелети и плужеци, които се чудят как да навредят на единия лидер или на другия".

"Същото каза Решетников – ние затова не ви вярваме, затова предпочитаме да работиме с Бойко. Накрая каза – молете се, даже и каза пред коя икона да отидат да се помолят. Да се помолят, за да бъдат по-честни към избирателите."

Според бизнесмена новоизбраният президент Румен Радев трябва да се дистанцира от БСП и "да е генерал на всички българи".