Парламентарната група на Реформаторския блок трябва да решава днес кой ще отиде на "Дондуков" 2 в понеделник, за да получи мандат от президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство. Държавният глава вече обяви, че третият и последен мандат, с който да се направи опит за съставяне на нов кабинет в 43-ото Народно събрание, ще отиде при Блока.

Според чл. 99 от конституцията при третия опит за правителство мандатът се връчва на представител на парламентарната група и не е задължително това да е и канидатът за бъдещ премиер, както е при първите два мандата. Тогава се изисква решение на ПГ, с което претендентът за министър-председател да е определен. Ето и точния текст:

Чл. 99. 
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.
(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Това, разбира се, не изключва варианта Реформаторите да се опитат да посочат кандидат за министър-председател още днес, въпреки че от ГЕРБ отказват да се говори по същество за кабинет с мандат на дясната коалиция, преди самият мандат да е връчен. Ще е интересно и как Реформаторите ще вземат решенията си в ПГ, тъй като това става с 2/3 мнозинство сред 22-ата депутати. Причината е, че представителите на ДСБ и повечето от тези на Гражданския съвет вече формално не са част от коалицията, въпреки че ПГ е цяла. Така нито те, нито народните избраници от СДС, ДСБ, НПСД и БНД имат нужното мнозинство. 

От РБ засега декларират, че дори да има опит за съставяне на кабинет с подкрепата на ГЕРБ и РБ, в него няма да участват политически лица от Блока. Неотдавна и премиерът Бойко Борисов обяви, че негови хора няма да има в ново правителство, макар че заявката бе по повод опцията за правителство с мандат на Патриотичния фронт, ако третата папка от Росен Плевнелиев отиде при тях.