Напъните за евентуално формиране на ново правителство в рамките на действащия парламент продължиха и днес. Този път със среща между парламентарните групи на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, на които бе и министърът в оставка на здравеопазването Петър Москов. 

Резултатът: съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че формацията би подкрепила кабинет с мандат на РБ, но... под условие - промяна в управленската програма, която отразява приоритетите по-ясно. Например повишението на пенсиите и опазването на границата.

„Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно парламентарна криза. Смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, за каквото настояваха от БСП с изключителна настойчивост“, каза Симеонов и добави: „Да има правителство за 20 дни, такива глупости не искаме и след това да има второ служебно правителство, назначено от новия президент“.

Петър Москов, който говори от името на Реформаторския блок, обясни, че срещата с патриотите е част от заявените от деснице предваритечни срещи на тема: има ли възможност за трайно реформаторско мнозинство в рамките на 43-ия парламент, което да излъчи реформаторско правителство. Първата такава среща бе с ГЕРБ.

 
На база на тези консултации РБ ще реши дали да приеме мандат от президента Росен Плевнелиев в понеделник или ще му го върне с благодарности за оказаната чест. 
"Има общи неща и всички ние сме съгласни, че е много по-добре държавата да не влиза в спирала на неопреденост и несигурност. Въпросът е дали това е възможно и по кои точки. Имаме и с ГЕРБ, и с ПФ много допирни точки, но и много разлики, които могат да се окажат непреодолими. Разговорите продължават.", декларира Москов.
Той добави, че РБ не вижда друг формат в този парламент извън този на действащото мнозинство с ГЕРБ и ПФ. Можело да се присъединят и други, но не и БСП и ДПС. 
"Моето лично мнение е по-скоро скептично за намирането на такава формула. Но Блокът ще извърви публично целия път, за да е ясно - ако може да се случи това - защо и на базата на какво, ако не може - защо, за Бога, не може и да отидем на избори. Което при липса на ясно реформаторско мнозинство е по-добрият вариант", обяви още Москов.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов отказът на ГЕРБ да подкрепи правителство в настоящия парламент е под външно влияние. Той призова ГЕРБ да бъдат питани за това кой им се е обадил отвън. Повод за отдръпването на ГЕРБ бе предложението на патриотите минималната пенсия да стане 300 лв.

"Те много добре знаеха за нашата идея за пенсиите, защото сме я защитавали още на първо четене на бюджета, внесено е писмено. Как във вторник знаеш какво ще защитаваме ние в сряда на бюджет в залата, казваш, че ще ни подкрепиш и в сряда казваш, че проблемите с пенсиите били сериозни и искането ни за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. било сериозен проблем и няма да ни подкрепят", попита Каракачанов.

Той допълни, че условието за увеличаване на пенсиите е първо и неотменимо, за да се получи подкрепа от патриотите.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че през последните месеци е станало ясно, че стабилно мнозинство в този парламент няма. Според нея това се е видяло на президентските избори и при приемането на бюджета.

"Ако за ГЕРБ съществуваше вероятност за устойчиво, работещо и стабилно правителство в рамките на 43-тото Народно събрание, ние щяхме да го направим с мандата връчен ни от президента", заяви Атанасова.

Тя допълни, че в рамките на този парламент ГЕРБ няма да участват в правителство с мандат на друга партия. Най-голямата партия обаче ще участва в разговори с реформаторите, след като те получат мандат за съставяне на правителство, защото това би било политически коректно.